Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Учиков, дмн, кандидат за ректор на МУ-Пловдив:

Високо качество на обучението на студентите в реална среда

В програма "Точно днес" ще ви запознаем с кандидатите за нов ректор на Медицинския университет - Пловдив, където на 2 ноември ще се проведе общото събрание. Трима са кандидатите да управляват висшето училище, в следващите 4 години. В три последователни интервюта ще представим платформите. Първото е с проф. Ангел Учиков, дмн, признат хирург и наследствен лекар, той разказва повече за програмата му за управление, включително и за обещанието за максимална практическа реализация на студентите по медицина. 

В краткото си представяне с най-важните акценти на учен и лекар проф Учиков отбеляза: "Израснал съм в семейство на медици, родители ми бяха уважавани лекари, така че вероятно това се е оказало решаващо за професионалния ми избор. Разбира се, аз самият също съм бил привлечен от лекарската професия, защото какъв по-голям смисъл от това да спасяваш човешки животи. Но любовта към хирургията категорично е свързана с баща ми проф. Петър Учиков, който е бил сред първите ми учители и от когото съм научил най-много за хирургията. Самият аз имам 32-годишен стаж като лекар, специалист съм по гръдна и коремна хирургия. Защитил съм две дисертация - за доктор по медицина и за доктор на медицинските науки. Имам над 130 публикации в български и чужди издания, от които 101 са включени в базите данни Web of science и Scopus, а 24 са публикациите с импакт фактор. Част съм от авторските колективи на 6 учебника и монографии. Повече от 13 години съм в управлението на една от най-успешните държавни болници като началник на Втора клиника по хирургия и заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Св. Георги“. Преминал съм през всички стъпала на университетската йерархия, а от 2011 г. участвам в управлението на Медицинския факултет. В продължение на 8 години съм бил заместник-декан по международно сътрудничество и проектна дейност, а от 2019 г. до момента съм декан на факултета."

Това което, иска да се промени в МУ-Пловдив, или с какво първо ще се заеме като ректор проф. Учиков отбеляза, че за него приемствеността в управлението на университета си остава основен принцип. Всичко добро, което е направено, ще бъде запазено и надградено. През последните години се направи много в университета, но има и някои нови идеи, които смятам да реализирам. Те са свързани основно с обучението на студентите. То ще е насочено максимално към практиката, до леглото на болния, в операционните зали и спешните кабинети. Разбира се, че ще се използват и възможностите на новите технологии, на Симулационния център, който е изграден. Друго, което смятам, че бързо трябва да бъде променено, и то много бързо, това е микроклиматът в университета. Наблюдава се тотално разделение на академичния състав, което е свързано с последните мандати на управление. През този период за едни катедри се изливаше рогът на изобилието, други нямаха необходими консумативи за работа. В едни бяха разкривани хабилитации, в други бяха изкуствено задържани. Това доведе до напрежение и се надява, ако ми бъде гласувано доверие, да създам баланс.

МУ-Пловдив е номер едно в рейтинговата система за обучението по специалност Медицина, как и другите две магистърски програми по Дентална медицина и Фармация ще се борите да заемат челна позиция: Това ще бъде една от основните ми задачи, ако стана ректор. Моите колеги, не само от Медицински факултет, следят всички новости в преподаваните от тях дисциплини и доста често правят промени. Затова много разчитам на тях да поддържаме високо ниво на преподаване чрез съвременни учебни програми. Винаги има какво ново да се покаже на студентите и какво старо да се надгради и осъвремени. Бих приветствал всяко иновативно предложение за промяна, което да повиши качеството на обучението и да отговори на високите изисквания на нашите студенти.

Как чуждестранните студенти ще намират по-лесно пътя към Пловдивския медицински университет? В момента има неравнопоставено разпределение на студентите в МУ. Най-много са чуждестранните студенти в Медицински факултет, където е достигната горната граница. Даже доста от колегите смятат, че е необходимо да има леко редуциране на чуждестранните студенти във факултета. В Стоматологичния факултет има възможност за прием на още малко чуждестранни студенти. Най-големи възможности има във Фармацевтичен факултет и усилията ще бъдат насочени натам. Интерес има към Факултета по обществено здраве,  визирам специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка". 

В програмата за управление на проф. Учиков сред основните акценти са високото качество на обучение на всички студенти в реална среда и осъвременяване на учебните програми с най-новите постижения в преподаваната дисциплина, повишаването на научноизследователската активност и запазването на статута на изследователски университет.  Ако ми бъде гласувано доверие, ще направя всичко възможно да осигуря адекватни условия на труд и спокойна среда за прогресивно академично развитие на научно-преподавателския състав. Ще дадем възможност за хабилитация на повече колеги. Следващ акцент е обезпечаване на финансовата стабилност и увеличаване на материалното стимулиране на преподавателския и административния състав. Трябва да се осигури адекватно възнаграждение на преподавателите и администрацията, като увеличението на заплатите следва да изпреварва темпа на инфлацията. Има възможност за структурни промени, които ще доведат до освобождаване на средства. Ще подобрим осигуряването на необходимите консумативи за качествено обучение, тъй като в някои катедри в Стоматологичния факултет, например, липсват консумативи и студентите са принудени да ги купуват със собствени средства. Това са само част от акцентите в мандатната ми програма, която е готова и до седмица ще бъде качена в сайта на университета.

На въпроса "Каква битка очаквате?" проф. Учиков отговори така: "Познаваме се много добре с двамата опоненти. Те са достойни хора. Надявам се, че надпреварата ще бъде в рамките на добрите традиции и академизма. Аз ще водя позитивна кампания."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23