Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив има голям потенциал за медицински туризъм

Балнео, спа и рехабилитационният туризъм в България е факт. Повече от две години чужди граждани могат съвсем легално да получават у нас рехабилитационно, балнео и спа лечение. Има много точен регламент за тази туристическа услуга и засега тя се ползва предимно от германци и англичани. 

Те имат договор със здравните и социалните служби в своите държави, които поемат 90% от разходите им за този вид лечение. Едва 10% от сумата е за сметка на чуждите граждани. Затова в България много чужденци, предимно богати пенсионери, се възползват от възможностите на балнео и спа туризма.

Услугата обаче може да бъде развита и да се премине на следващо ниво – медицински туризъм. Това обясни по време на клъгла маса за връзката между туризма и образованието в Пловдив проф. Владимир Ставрев, ръководител на катедра Ортопедия и травматология в Медицинския университет в Пловдив. Той подчерта, че у нас има много болници, повечето от които са на много високо ниво, и има възможност да бъдат поети и граждани на Европейския съюз.

В Англия в момента има повече от 5 милиона чакащи за планова хирургия. Тези големи листи от чакащи се оформиха особено след Ковид пандемията. Идеята е медиците с помощта на туристическия бранш да направят така, че тези чакащи по абсолютно легитимен начин да се възползват от медицинските услуги на нашата страна.  

Медицинският туризъм е много слабо развит в Пловдив, но има голям потенциал, убеден е проф. Владимир Ставрев. Разговорът на Антоанета Петричанска с него започва от механизма за балнео, спа и рехабилитационен туризъм, който се прилага за чужденците в България. 

Чуйте интервюто в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

IV-то издание на ТексТейлър Експо започва в Пловдив

Международното изложение за текстил и мода "ТексТейлър Експо 2024" ще се проведе от 26 до 28 септември 2024 г.  Изложителите ще са от 8 държави - Белгия, България, Индия, Испания, Италия, Пакистан, Румъния и Kитай.  Посетители идват от 21 държави - Австрия, Бангладеш, Бруней, България, Великобритания, Германия, Индия, Испания, Италия, Китай, САЩ,..

публикувано на 26.09.24 в 07:15

Следете корпоративния вот, той е по- опасен от купения

Купеният вот е нещо лошо, но следете копоративния, който е не малко опасен, каза  в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Като пример за корпортивна зивисимост той цитира Плана за възстановяване, в който опонентите му не са се посвенили да сложат олигарсите в Плана за възстановяване за милиони евро, който Борисов нарече „списък на..

публикувано на 25.09.24 в 17:15

Червените линии в кампанията, трудно се прекрачват след нея

Отличителна черта на тази предизборна кампания са листите на БСП, където в 20 области са водачите са различни, впрягането на кметския ресурс на ГЕРБ и разделението в ДПС, което може да обърка електората на партията, констатира политологът и предодавател в СУ Теодора Йовчева.  Според нея стратегията на ГЕРБ да вкара популярни кметове в листите..

публикувано на 25.09.24 в 15:48

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19