Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исканията на миньори и енергетици са неизпълними


В интервю за Радио Пловдив проф. Валентин Колев – председател на Българската браншова камара на енергетиците и декан на Електротехническия факултет към Техническия университет в София заяви, че въглищните централи не могат да продължат да работят и исканията на миньори и енергетици са неизпълними. 

Централите според него са важни и преди да бъдат затворени технически, трябва да бъдат заменени с други такива мощности. Работата на централите ще спре поради финансови причини, които се изразяват в цената на електрическата енергия. Отбеляза още, че около 90 евро е цената на един тон въглероден диоксид, а при производството на един мегават часа ел. енергия от въглищните централи, се отделя 1,3 тона въглероден диоксид, умножен по 90 евро, прави 117 евро, а това е само цената на въглеродния диоксид, която трябва да бъде платена. Това, което произвеждат е скъпо и пазара няма как  да продава произведената енергия.

,,Каквито и териториални планове да предлагаме, ние казваме до 2038 г., ако цената на електрическата енергия е над 350 лв, не 2038 г., а дори ще могат да работят до 2048 г., а тяхната необходимост ще се определя от наличието на заместващи мощности.’’, заяви още проф. Колев.

Той подчерта, че не квотите влиият върху процеса на спирането на централите нито върху цената на електрическата енергия, т.е. тя се определя там, където се пресекат кривите на търсенето и предлагането. По въпроса за спирането на въглищните централи в Полша и Германия, които извоюваха затварянето на техните производства,  проф. Колев смята, че не се различават от тези в България, но ние няма как да осъществяваме държавна помощ. 

Колев цитира  въведения в Полша ,,механизъм за капацитет’’, който би дал ’’глътка въздух’’ на Българските въглищни централи. Проф. Колев препоръчва финансови механизми, чрез които да не извеждаме тези мощности, докато не се появят алтернативни заместители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05