Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Пловдив летим до Манчестър, догодина са възможни и полети за Рим

Проучване на възможности за разкриване на нови авиолинии до летище Пловдив се осъществи в рамките на Световна авиационна борса за преговори между авиокомпании и летища. Тя се провежда в Истанбул до 17 октомври, съобщи председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов. 

Той допълни, че са провели среща с Богдан Ферарио, директор развитие на авиокомпания WizzAir. На нея са обсъдени възможностите за откриване на директна авиолиния от Пловдив до италианската столица Рим. Тя трябва да замени изпълняваните директни полети до немския град Меминген. Вероятността за тази линия да стартира е от догодина, защото планирането е на всеки шест месец, каза Ангелов.

Очаква се полетите до Рим да започнат след лятото на 2024 г.

Към момента от летище Пловдив остават полетите до Лондон на двете нискотарифти компании, като ще има чартъри от декември и до Белфаст. 

Тази година, в края на ноември, тръгва и сезонната редовна линия от Манчестър до Пловдив, на компанията Райънеър.

„Има голяма вероятност да върнем полетите до Истанбул. Преговаряме освен с Пегасус и с още две турски нискотарифни компании тук“, каза Дойчин Ангелов.

Полетите до Тел Авив, по линията с авиокомпанията Аркия се отменят за неопределено време, заради военните действия.

Екипът от Пловдив проведе срещи с 24 различни авиокомпании и 5 фонда от Европа. Фондът за развитие на летището изпитва затруднения, защото таксата е платена само от общините Родопи, Хисаря и Чепеларе, както и от  три търговски оператора, сред които „Пампорово“ АД. 

След възстановяване на дейността на Фонда за развитие на летище Пловдив и направен преглед, се установи, че приблизително 3 милиона лева са били невнесените вноски от общините за изминалия период от 8 години.  

По време на срещите на Световната авиационна борса Routes World, са предвидени и разговори с други фондове за развитие на летища от Европа с цел обмяна на опит. Една от тях ще бъде с Фонда за развитие на летище Барселона, където благодарение на местните власти и бизнеса, са разкрити десетки авиолинии до различни точки на света.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59