Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „Свети Димитър“ – Пловдив чества 20-годишен юбилей

На 19 октомври Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“ чества своя 20-годишен юбилей. 

В сдружението членуват съименници Димитровци, сред които бизнесмени и общественици. Всички с лични средства и усилия спомогнаха през тези години да спасят от разруха храмовия комплекс на Църквата „Свети Вмчк Димитър“ в Стария Пловдив,  оставен в забвение десетилетия. Реставрирана е църквата с иконостаса, възстановена е прицърковната сграда и аязмото на името на Светите мъченици  Кирик и Юлита, изградена е иконна галерия.  

Днес светата обител посреща поклонници и туристи от цял свят. Членовете на сдружението поддържат живата българска ктиторска традиция и продължават да се грижат за подръжката на храма.

По повод юбилея сдружението съвместно с Пловдивската света митрополия организира специални събития. 

На 19 октомври от 17 ч. в Църквата „Свети Вмчк Димитър“  ще бъде отслужен молебен за здраве и панахида за починалите членове на сдружението. Същият ден от 18:30 ч. ще се състои тържествен концерт с участието на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Светлана Денова – сопран, Йордан Иванов – баритон и Стефан Хубенов – цигулка, Академичен камерен хор „Гаудеамус“ с художествен ръководител проф. д-р Весела Гелева и Академичен народен хор с диригент д-р Николай Гурбанов и музикален педагог доц. д-р Данка Цветкова.

В навечерието на храмовия празник на 25 октомври от 18 ч. в Църквата „Свети Вмчк Димитър“ ще бъде отслужена Архиерейска празнична вечерня с петохлебие, а на 26 октомври сутринта празничната света литургия ще завърши с раздаване на курбан, подготвен от членовете на Сдружение „Свети Димитър“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25