Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В момента има затруднения с електроното изписване на антибиотици.

Паралелният износ на лекарства е проблемът на диабетиците

На пациентите с диабет от няколко месеца лекарствата се изписват с електронни рецепти.

Елисавета Котова
Снимка: Гергана Хрисчева

Проблемът с електронните рецепти в момента не е толкова при лекарствата за диабет, колкото при изписването на антибиотичните препарати. 

На пациентите с диабет от няколко месеца лекарствата се изписват с електронни рецепти. Така е за пацинетите с диабет Тип 1 - инсулино зависимите пациенти, а също и за пациентите с диабет Тип 2.

Това заяви пред Радио Пловдив Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Паралелният износ е проблмът

Проблем за диабетиците са не електронните рецепти, а паралелният износ на лекарства, който в нашата страна е с голям мащаб. Затова се получава този недостиг от инсулин не само в малките населени места, но и в големите градове, обясни Котова.

Лекарства за диабет не достигат заради злоупотреби при продажбата им.

Дълго време имаше проблем с конкретно лекарство за диабет, което се изкупуваше за отслабване, припомни Котова.  

И посочи, че това лекарство е във флакон, в течна форма е и няма нищо общо с инсулина. Тя предупреди хората, които не страдат от диабет, да не използват този препарат за отслабване, тъй като нанасят непоправими щети на здравето си. 

Втори месец този медикамент не липсва от аптеките, уточни представителката на пациентите диабетици. 

Проблемът с липсващите лекарства за диабетици може да бъде решен от институциите чрез регулация и строг контрол, подчерта Елисавета Котова.

Тя даде за пример съседна Гърция, където със закон е въведена временна забрана за износ на лекарства за диабет, докато не бъдат осигурени количества според потребностите на местните хора.

Знае се колко са пациентите с хронични заболявания. Те са регистрирани и по този начин си получават лекарствата.

Нека бъдат задоволени нуждите на хората в България, а след това да ги изнасят и да печелят колкото си искат!

Котова призова: Да се спре търговията на гърба на хората!

Не е редно и не е хуманно да се търгува с живота на хората и да се печелят пари на гърба на хората!

Интервюто на Димитър Владимиров с Елисавета Котова е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00