Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени и журналисти срещу дезинформацията в интернет

В Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив ще се проведе кръгла маса на тема "Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията" с цел да се повиши доверието в медиите и науката за по-качествено и задълбочено съдържание в интернет пространството, който стартира през октомври 2021 г.  

В интервю за Радио Пловдив Иван Радев от Асоциация на европейските журналисти заяви, че изводът от опита му с Академичната общност е, че се е натъкнал на огромно количество дезинформация, свързано с науката.

„На самите учени вероятно им прави впечатление, вероятно не, защото те работят по други методи. Те правят своите изследвания, но в интернет се появяват какви ли не безумия, които засягат най-различни научни области. Като журналисти забелязваме тези явления и трябва по някакъв начин да се противопоставим на дезинформацията“, коментира журналистът. Той поясни, че размерите на дезинформация са огромни, а темите  твърде разнообразни, като пример посочи пандемията и различните науки – физика и астрономия. 

,,Като започнем от хората, които смятат, че земята е плоска до това, че има оръжие наречено ’’харп’’, с което могат да се предизвикват земетресения или пък, че се използват хербициди, които могат да превърнат мъжете в жени. Тези хербициди са в хранителни продукти, които се намират в нашата търговска мрежа. Постоянно се появяват такива алармисти, предупреждения избягвайте еди-коя си храна, избягвайте еди-кое си лого’’, уточни Иван Радев.

Съобщи, че на кръглата маса ще се обърнат главно към учени, които да разказват на популярен език, да обясняват на хората, че всъщност не трябва да са прекалено доверчиви и да вярват на всяко нещо, което някой напише в интернет, само защото понякога може да звучи логично, но това е само защото нямат достатъчно знания по темата. На кръглата маса ще бъде засегната и темата за психологията на манипулацията. Журналистът уточни, че психологическите механизми спомагат дезинформацията да бъде масова.

,,От една страна ние сме склонни, това е доказано, да вярваме на всичко, което потвърждава нашите убеждения, т.е. ако ние така или иначе вярваме, че някой се опитва да ни продава вредни храни, храни, които вредят на нашето здраве, ние сме много склонни да споделим информация, която е безумна, но която потвърждава това наше притеснение без да е подложено на съмнение’’, обобщи Радев и допълни, че друг психологичен механизъм е дезинформацията, споделена от множество хора.

Регистър на учени и експерти бе представен по време на кръглата маса на тема "Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията". На нея бяха презентирани и учебните модули за учени и журналисти. 

Весела Казашка от Центъра за растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив представи работата така: "Проектът за нас беше едно предизвикателство. Провокира ни с това, че в последните години виждаме пропаст между научното знание и отразяването му в медиите. Тя поясни, че ЦРСББ е първият такъв, финансиран от Европа и се занимава предимно с фундаментални приложни изследвания." 

Милена Илиева от Асоциацията за кариерно развитие и обучение допълни: "В двете общности остават полезни модули за обучение. Това са модулът за учени, подготвен от журналисти, и другата част е модулът от учените за журналистите. През последните шест години АКРО работи усилено в областта на медийна грамотност. Илиева отбеляза, че е важна целта - младите хора да се ориентират в полето на медиите. Тя представи и дейността на Тракийския университет, които откриха серия нови специалности и активно работят като проверители на факти."

Мария Черешева от Асоциацията на Европейските журналисти каза, че нашето законодателство, съвсем скоро ще прилага европейските директиви за проверка на фактите в интернет средата. Тя допълни, че в ЕС институциите се опитват да ограничават вредното съдържание в интернет, за разлика напр. от САЩ. В края на 2022 г. влезе в сила  Европейският акт за цифровите услуги, който е регламент и се прилага директно в законодателството на европейските страни. В България текат работни групи, където се уреждат тези механизми за по-активна проверка на информацията.

В рамките на инициативата около 100 журналисти и представители на академичните среди са участвали в серия обучения и онлайн лекции за проверка на фактите, проведени в София, Пловдив, Благоевград и Стара Загора. За този период са публикувани и 75 статии на платформата за проверка на фактите Factcheck.bg, разобличаващи манипулативни или неверни данни за явления от света на науката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24