Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От години има интереси здравеопазването да стои в хаос

Иван Димитров, председател на УС на Федерация Бълагрски пациентски форум
Снимка: Ани Петрова

Хаосът продължава вече седмица след въвеждането на електронните рецепти. Министърът на здравеопазването обаче е категоричен, въпреки упреците, че електронните рецепти трябва да останат. Позицията на пациентските организации пред Радио Пловдив коментира Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“.

Той обясни, че получават сигнали на пациенти, които не могат да закупят предписаните лекарства от личните си лекари. ,,Трябва да се погледне защо се случва това’’.

Според него въвеждането на е-рецепти показва уродливостта на Българската здравна система, защото ,,докато можехме да ги купуваме без рецепти, те съществуваха на пазара. След като се появи електронната рецепта и нещата трябва да бъдат видими – изведнъж лекарствата изчезнаха’’.

Председателят на Българския пациентски форум твърдо заяви позицията си, че фармацевтите нямат право да сменят лекарства в терапията на който и да е пациент, тъй като ,,трябва да ни лекува нашият лекар, а не човек, който не ни познава и не знае нашето лично заболяване’’.

Иван Димитров уточни, че политическата воля отсъства в здравеопазването, но ,,от много години има желание българското здравеопазване да стои в хаос. Не се прави по този начин, по който се случва в България. Ние израждаме всеки път нещо добро като медицинска практика и сътворяваме уродлив нов вариант на здравеопазване’’.

Димитров разказа своя личен опит, че фармацевт преди години е опитал да смени лекарството му и ,,повярвайте ми, едвам ме спасиха от болницата. Има лекарства, които не могат да се сменят, а смяната на всяко лекарство, което не е по медицинско предписание, е риск за здравето и живота на всички пациенти’’.

Той коментира, че трябва да се уточни проблемът с липсата на лекарства, защото не стига, че ,,пациентът е най-болният и най-бедният в Европа, ами отново да бъде сложен в стресова ситуация и да се чуди как да се спасява’’.

Димитров обобщи, че МЗ трябва да контролира аптеките дали регулярно внасят лекарства и допълни, че генеричната замяна е интерес, тъй като ,,част от дистрибуторите внасят и оригиналните, и генеричните медикаменти.’’

Чуйте повече в интервюто на Неда Велкова с Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26