Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стихосбирката „Слънчице в креватче“ с премиера в Пловдив

| обновено на 25.10.23 в 16:18
3
Снимка: Личен архив

„Слънчице в креватче“ е първата детска книжка на проф. д-р Калин Михайлов, поет, литературовед и есеист, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е автор на осем стихосбирки, на четири литературоведски книги, на сборника с есета „Забравената мая“, както и на повестта „Смъртта няма последната дума“.  Не на последно място, той е и баща на две дъщери.

„Слънчице в креватче“ е преди всичко книга за радостта да си родител – да станеш и да останеш родител. Книга за тези някогашни, сегашни и бъдещи пораснали деца, които са се осмелили, осмеляват се или ще се осмелят да пристъпят към отговорностите на родителството, но не така, както обикновено „поемат отговорности“ политиците, и да се впуснат в неговите приключения, ала не точно с нагласата на авантюристите. Книга за всички майки, бащи и техните деца, които създават, крепят и пренасят през времето вековечния образ на семейството“, споделя, още в началото на книгата, проф. Калин Михайлов.

Представянето на стихосбирката в Пловдив е на 28-ми октомври, от 16.30 часа в книжарница "Сиела", в МОЛ Пловдив. За нея ще говори Владимир Тороманов, като на представянето ще присъстват и двама от прототипите на героите в нея.

„Историята на написванено на тази книжка е дълга, защото голяма част от стихотворенията, особено в първия и втория цикъл, тя е разделена на три цикъла и голяма част от стихотворенията в първия и във втория цикъл са писани отдавна. Няма да казвам колко точно отдавна, във времето, в което телефоните все още имат опашки, времето на стационарните телефони. Книжката изживя дълъг период на отлежаване и на колебание, дали изобщо бих я издал, имах и такъв период. Но, понеже това е една много семейна книга, не е само за детето, което се ражда, пораства и израства в средата от най-близките му хора, а и за цялото семейство, за цялата среда. В един момент, тази цялата семейна среда, която беше и около мен, ме подтикна да издам книжката и аз се съгласих. Не съм имал някакво решение, че сега ще пиша книга за деца. Книгата се роди съвсем спонтанно от моя път и житейски опит като родител, като баща и съпруг“, разказва още проф. Михайлов.

Стилът на илюстрациите в книгата е по-специфичен от обичайния за подобна книжка. Идеята на художничката, Йоана Михайлова, е те да не са в онзи наивистичен стил, който да обърка читателя, че всичко е прекалено наивно и розово, и зад него няма никаква дълбочина.

„Илюстрациите се синхронизират с този леко ироничен, леко дистанциран и на моменти хумористичен пласт в книгата, който прави така, че да не се отива в розов облак. Всъщност, това е намерението на художничката да преодолее този наивен реализъм, който често пъти битува в детските книжки, при илюстрациите. Детският дух не е в това да виждаме света без никакви проблеми, а просто да имаме тази детска нагласа на някакъв вид доверие и на някакъв вид отвореност, а също и на радост, защото книгата е и забавна“, допълва проф. Калин Михайлов.

Художничката на илюстрациите е един от прототипите в книгата. 

Чуйте още за стихосбирката „Слънчице в креватче“, в интервюто на проф. д-р Калин Михайлов, за предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив има нужда от Музей на мозайките

В програма „Точно днес“ ще ви запознаем с туристическия маршрут „ По пътя на мозайките “, който включва шест обекта от богатото историческо наследство на Пловдив.  Започва се от серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативната листа на Република България в..

обновено на 01.05.24 в 09:04

Отиде си писателят Здравко Попов

Снощи на 85- годишна възраст почина известният пловдивски писател Здравко Попов. Той е роден през 1939 година в Пловдив. Следвал е  Българска филология . Работил е като журналист, библиотекар, частник-дърводелец. Автор на осем сборника с хумористични разкази: „Акорди извън клавиатурата“ (1974), „Кон на втория етаж“ (1983), „Големият маратон“ (1989,..

публикувано на 01.05.24 в 07:29

Базар "Капана" отваря с четири благотворителни каузи

Днес се открива великденското издание на базар „Капана“, което се провежда на пешеходния мост до Централна Поща в Пловдив. В него своите ръчно изработени изделия представят 85 творци. Базар „Капана“ продължава до 6 май, а от 9-ти до 12 май на същото място ще се проведе Капана Фест, с множество концерти на откритите сцени. Идеята на..

обновено на 01.05.24 в 07:08
Николай Илчевски

Николай Илчевски с първи роман

Срещнахме се с  писателя Николай Илчевски, който след повече от една дузина книги  ни разказа за раждането на първия си роман - "Гневник на селския кмет". "...Mнозина искат автографи и, когато това е заявено в поръчката, на драго сърце подписвам книгите - при това с голямо старание, а често и с малка рисунка. Казвам това, за да се уточним, че ако..

публикувано на 30.04.24 в 14:50

Великите европейци - Енрико Ферми

Красивата италианска еврейка Лаура казва: „Познанието винаги е за предпочитане пред невежеството”. По този повод пък нейният мъж, гениалният италиански физик Енрико Ферми, може да е задал някой от знаменитите си въпроси, например: „Натрупването на какво количество невежество би довело до производството на един грам познание?” Тази история ми..

публикувано на 01.05.24 в 09:30