Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гвоздейков обвини местната власт за забавения пробив под гарата

Има само една година, за да усвоим средствата от Европа, за да подобрим свързаността в Пловдив

| обновено на 25.10.23 в 20:13

След изборите започва активната работа по проекта за пробива под гарата и повдигането на Бетонния мост. Иначе може да загубим средства от Европа. Това каза в Пловдив министър Георги Гвоздейков. 

Той обвини местната власт за удължаване на ремонта, защото са предприели "маса" грешни решения. Тук виждам недобро планиране и анализ от страна на общината за повечето инфраструктурни решения, допълни Гвоздейков.

"До края на 2024-та година проектът за модернизация на жп линията трябва да бъде завършен. Срокът е реалистичен. Важно е да повдигнем Бетонния мост и ако започнем работа през декември, имаме уверение, че в рамките на 6 месеца ще бъдат приключени дейностите по него. Влаковете ще бъдат спрени само за месец", коментира пред журналисти министърът. 

Той изрази надежда сроковете да се спазват и да няма административни пречки. 

"Този проект за ремонтът на Централната жп гара в Пловдив е  започнат още от 2016 година, през това време има осем правителства и два мандата на общината. Интересно е как през този дълъг период не са намерени проблеми,  а се сетиха едва сега, когато започна предизборната кампания за местна власт", това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той посочи, че общината издаде положително становище през 2016 г и през 2018 г с НКЖИ и община си разпределят дейностите. 

Сега сме изправени пред дилемата, че за една година трябва да усвоим средствата по проект "Развитие на железопътен възел Пловдив" на стойност над 200 млн. лв., финансирани от Механизма за свързана Европа, допълни още транспортният министър. По думите му днес има два казуса, единият е да се спре проектът, а другият да се продължи работа, защото Пловдив заслужава да има добра свързаност между кварталите. 

Има идеен проект за реализация на градската железница или така наречения S-bahn Пловдив. В момента тече процедура по избор на изпълнител за техническо проектиране, за изграждане и ПУП на пловдивската градска железница. Това стана ясно още по време на посещението на министър Георги Гвоздейков. Проектът ще се реализира по новата оперативна програма - "Транспортна свързаност", чийто бенефициент е НКЖИ. Една част от подвижната такава - 15 мотриси ще бъдат специално предоставени за Пловдив, така че да обслужват за градската железница.

"Пловдив заслужава да има такъв транспорт, който да дава възможност на гражданите, обществото и гостите на града да пътуват спокойно из различните части на града. Трасето на градската железница ще бъде по вътрешен и външен ринг и ще се реализиран по програма "Транспортна свързаност".

Министър Гвоздейков коментира, че няма проблем да влезе втори жп превозвач в лицето на пловдивската фирма ПИМК, която взима част от пътническите превози. 

"Конкуренцията ще създаде по-добри условия качеството на услугата, няма проблем за има втори оператор, това е добър стимул за БДЖ, защото като монополист губят връзка с действителността и си мислят, че няма да дойде никой на пазара", заключи министър Гвоздейков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Християни и мюсюлмани празнуват заедно в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни момента –..

публикувано на 06.05.24 в 17:12

Катастрофа затрудни трафика по Околовръстното шосе на Пловдив

Километрично задръстване се образува на изхода на Пловдив след "Пещерско шосе".   Причината е инцидент, станал в ранния следобед при отбивката за колелото към Пазарджишко шосе. Катастрофа е на самия мост.  Ударена е предницата на лек автомобил, движещ се към автомагистрала "Тракия".  Колоната от пъплещи коли стигна след надлеза на Околовръстното..

публикувано на 06.05.24 в 14:22

ИТН и "Солидарна България" регистрираха листите си в Пловдив

Две партии регистрираха днес листите си за парламентарните избори в Пловдив.  Водач на листата  на " Има такъв нaрод " за 16-ти многомандатен избирателен район е Станислав Балабанов.  Той я регистира лично в Районната избирателна комисия, заедно с кандидати за народни предстватели .  Втори в листата за град  Пловдив, която е от общо 14 души,  е Танер..

публикувано на 06.05.24 в 13:00

Музеят на авиацията празнува с отворени врати

Музеят на авиацията отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия с вход свободен, безплатен музеен тур и активности за деца. В деня на отворените врати, от 10 до 16.30 часа, гостите на музея ще имат възможността да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, както и най-новата изложба "Пътят към звездите“, посветена на..

публикувано на 06.05.24 в 09:29

Литийно шествие от Бачковския манастир с иконата на Богородица

На втория ден на Великден по традиция вярващи от цялата страна се включват в литийното шествие на Бачковския манастир. Поклонници изнасят чудотворната икона на Света Богородица и я съпровождат до местността Клувията. Според легендата в тази местност иконата е скрита от турските набези. Чудотворната икона Света Богородица -..

обновено на 06.05.24 в 09:02