Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на ученици на Благородна Танева

Концерт по повод 40-годишния юбилей  на известния цигулков педагог Благородна Танева като преподавател, организира Фондация „Йордан Камджалов“ на сцената на Драматичен театър, Пловдив.

Той се осъществява в рамките на национално турне под диригентството на маестро Йордан Камджалов с участието на някои от най-известните ни цигулари – Зорница Иларионова, Яна Дешкова, Гергана Гергова, Цветомир Цанков, както и настоящи възпитаници на Благородна Танева от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ София, заедно с GENESIS ORCHESTRA.

Благородна Танева е един от най-известните и международно признати преподаватели по цигулка. Нейни ученици са спечелили над 800 награди от национални и международни конкурси и са свирили в едни от най-престижните зали в света. Те многократно са се изявявали като солисти на камерни и симфонични оркестри у нас и в чужбина, като част от тях заемат концертмайсторски позиции в известни европейски оркестри и преподават в елитни училища по музика в Европа и Америка. 


Още от категорията

Дигитални картини на Силвия Стратиева кацнаха на Луната

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта "Лунен кодекс".  Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост..

публикувано на 23.02.24 в 12:56

Статутът на наградите "Христо Г. Данов" е важна провокация

"Националната награда "Христо Г. Данов" се радваше при създаването си в продължение на години на голям авторитет. Сега предлаганите промени отнемат част от този авторитет. Предложено е да отпадне критиката, което като позиция на Пен клуба, ми се струва недопустимо - критическите позиции са естествена и неотделима част от цялостния литературен процес"...

публикувано на 23.02.24 в 11:22

Тази събота в "Срещи" разговор с журналиста Росен Тахов

Тази събота в предаването "СРЕЩИ" Людмила Сугарева разговаря с Росен Тахов по  книгата му "Легенди и истини в българската история". Един разговор  за нас българите.  На какво вярваме повече - на легендите или на истините? Слушайте, разговорът е любопитен.

публикувано на 23.02.24 в 10:18

Отварят за посещения и сграда "Ирини" от 18 април 2024 г.

С директора на ОИ "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева каним децата и родителите на традиционните работилници за мартеници в Стария град, които ще се проведат тази събота и неделя. Входът е свободен. Работилничките ще се провеждат в къща Стамболян и в къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. "Съборна". Говорим и за Епископската базилика, която попада..

публикувано на 23.02.24 в 09:38

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19