Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петра Добревска с изложба живопис в Пловдив

Изложба живопис “Завръщане към корените” открива Петра Добревска в Пловдив този уикенд. Събитието ще се състои на 28 октомври /събота/ от 18:00 часа в Арт Галерия Пловдивски Културен Институт.

Петра  Добревска е професионален и модерен художник. Съвременното изкуство я вълнува във всичките му проявления, но в живописта намира и преоткрива себе си през целия си творчески път. Стилът й е абстрактен експресионизъм, цветен, завладяващ  и събуждащ сетивата. Обича да работи големи абстрактни платна, наситени с различни структури и цветове, пейзажи, портрети и всичко, което носи идея и доза провокация. Не обича да си слага рамки и да влиза в стереотипи. Изкуството е любов и това личи в цялото й творчество.

За нея свободата придобива преобладаващо значение, тя е всичко и има предвид тази постижима свобода, а не точно идеала… Именно тази идея да даде свобода на идеите си, я подтиква да търся чрез наблюдение на реалността, да намира пристан в изкуството.

Вярата й, че накрая светлината оставя незаличими следи по пътя си, е видима във всяка една картина.

Основната функция на изкуството е да разчупи парадигмите, тази самовглъбеност и в същото време да събуди спящото съзнание на тези зрители, които я придружават…в това уникално пътуване във времето.

Живописта е нейна страст и стихия, но има опит и в много други сфери на изкуството – рисувана анимация, професионален грим и бодиарт, пърформанс арт и инсталации, визуална поезия и мнoго други, включва реализирани проекти и изложби.Много от нейните картини са собственост на колекционери от България, Германия, Америка, Испания и Чехия. 


Още от категорията

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19

Предлагат Валя Балканска да бъде отличена със "Златен век"

Общинските съветници от коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ" и КРОС в Общинския съвет – Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев Валя Балканска да бъде удостоена за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура с отличието „,Златен век" – огърлие и звезда по повод Деня на народните..

публикувано на 22.02.24 в 11:52

Премиера на "Моята прекрасна лейди" в операта

Държавна опера Пловдив представя „Моята прекрасна лейди“ под диригентската палка на Владимир Бошнаков. Режисьор на постановката е Нина Найденова, а хореографията – на Боряна  Сечанова. В ролята на Елайза Дулитъл дебютира младото сопрано Мария Анастасова, а  ролята на Хенри Хигинс изпълнява Атанас Сребрев. Мюзикълът е базиран..

публикувано на 22.02.24 в 06:29

Антония Дуенде среща Глаголицата с Брахми

Художничката-изследовател Антония Дуенде  открива  изложбата „Глаголически следи“  в галерията на Общинския съвет в Пловдив.  Интересът на Антония Дуенде към глаголицата  идва от семейството по майчина линия. Тя е дъщеря  на  проф. Надежда Драгова, която с десетилетия се занимава с Кирилометодиевистика и Балканистика.   Интересът ми към..

обновено на 21.02.24 в 12:24

10 старинни икони ще реставрират в Бачковския манастир

Стамен Пепелишев , уредник на музея на Бачковския манастир разказа за създаването на музея и за най-интересните експонати - сред тях са иконата с две лица на Свети Архангел Михаил, както и Дарохранителница от 17 век, която е една от най-богато украсените у нас. Запазеното иконно богатство, църковна утвар, щампи, обковки на старинни..

публикувано на 21.02.24 в 10:06