Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно стартираха изборите в Пловдив

| обновено на 29.10.23 в 09:05


В Пловдив изборният ден е започнал нормално и без проблеми, съобщиха от областната дирекция на МВР. 

Информацията потвърди пред Радио Пловдив и председателката на Общинската избирателна комисия Изабела Петкова.  По думите и досега са получени два сигнала със съмнение за изборно нарушение – облепяне на забранени места с агитационни материали за определен кандидат. Единият е анулиран, а другият в момента се проверява, добави Изабела Петкова.  Припомня се, че изборният ден се очаква да приключи в 20 часа и  дотогава са забранени  всякаква политическа агитация и оповестяване на резултати от социологически проучвания. 

472 са избирателните секции в Община Пловдив, в това число 4 секции за гласуване с подвижна избирателна кутия на хора с трайни увреждания и 9 секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода.

Общият брой на избирателите в Община Пловдив за общински съветници и за кметове, съгласно списъците, които се предават на секционните избирателни комисии е над 288 000 (район „Централен” – 59 498, район „Източен” – 43 362, район „Западен” – 30 993, район „Северен” – 40 882, район „Южен” – 63 159, район „Тракия” – 44 836).

2 170 избиратели попадат за първи път в избирателните списъци на Община Пловдив. Това са жители с постоянен адрес в гр. Пловдив, навършили 18 години в периода между 02.04.2023г. и 29.10.2023г.

За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен безплатен транспорт. Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на 29.10.2023г. на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Още днес трябва да бъдат излъчени съставите на общинските съвети, а на втори тур ще отидат онези от кандидатите за кметове, които не съберат повече от 50% от гласовете.

ЦИК окончателно реши, че няма да има машини за гласуване, навсякъде ще се ползват само хартиени бюлетини.

В тази връзка председателят на централната избирателна комисия Камелия Нейкова призова гражданите да гласуват спокойно, тъй като  това тяхно право е обезпечено с достатъчен брой хартиени бюлетини.

До 20 ч. довечера е забранена  продажбата, сервирането и употребата на алкохол  в заведенията за обществено хранене и другите обществени места в Пловдив. Изключение се прави само там, където се провеждат предварително планирани семейни тържества.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар във ферма край Маноле обгази Пловдив

Запалена патешка тор от птицеферма край село Маноле обгази тази вечер част от Пловдив. Задушлива миризма на дим се усеща в целия район "Южен", в "Тракия" , "Източен" и централната градска част, алармираха пловдивчани в социалните мрежи. Сигналът за пламъците в сметището на фермата за отглеждане на патици е подаден около 18.00 ч., съобщиха за Радио..

публикувано на 07.09.24 в 21:28

Регистрираха слаб земен трус край Девин

Слабо земетресение е регистрирано в района на Девин тази сутрин.  От Националния институт по геофизика, геодезия и география уточняват, че трусът с магнитуд от 2,9 по Рихтер е регистриран в 9.11 ч., на около 5,4 км югозападно от Девин, на 58 км от Пловдив и на 138 км от София.  Дълбочината му е 12 км. Няма данни за материални щети.

обновено на 07.09.24 в 16:53

Жител на Стамболийски завари колата си със забита кирка

Кола осъмна със забита кирка, случаят е от Стамболийски. Собственикът заварил тази сутрин возилото си „Форд фокус“ със забития инструмент в предния капак.  „Давам 5000 лв награда, който ми каже кой е извършителят!!!“, написа собственикът на колата в социалните мрежи.  Не е ясно каква е причината за вандалския акт.  Потребители коментират, че..

публикувано на 07.09.24 в 12:53

РИК - Смолян с член на ДПС, предложен от Дж. Чакъров, но не и от Пеевски

В състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян участва представител на ДПС, който бе предложен от упълномощени от Джевдет Чакъров членове на партията.  Съгласно публикувано решение на Централната избирателна комисия е назначен съставът на РИК – Смолян и в него не присъства предложеното име от представител, упълномощен от Делян Пеевски...

публикувано на 07.09.24 в 10:40

Полиция следи трафика заради кулинарния фест в Житница

Полицейски екипи ще осигуряват безопасността на движението в участъка между селата Калояново и Старо Железаре днес. Организацията се предприема заради очаквания интензивен трафик към село Житница, където от 9 ч. до 21 ч. се провежда събор с кулинарно шоу и музикално-танцова програма.  По време на събитието униформените ще следят и да няма..

публикувано на 07.09.24 в 08:18