Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно стартираха изборите в Пловдив

| обновено на 29.10.23 в 09:05


В Пловдив изборният ден е започнал нормално и без проблеми, съобщиха от областната дирекция на МВР. 

Информацията потвърди пред Радио Пловдив и председателката на Общинската избирателна комисия Изабела Петкова.  По думите и досега са получени два сигнала със съмнение за изборно нарушение – облепяне на забранени места с агитационни материали за определен кандидат. Единият е анулиран, а другият в момента се проверява, добави Изабела Петкова.  Припомня се, че изборният ден се очаква да приключи в 20 часа и  дотогава са забранени  всякаква политическа агитация и оповестяване на резултати от социологически проучвания. 

472 са избирателните секции в Община Пловдив, в това число 4 секции за гласуване с подвижна избирателна кутия на хора с трайни увреждания и 9 секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода.

Общият брой на избирателите в Община Пловдив за общински съветници и за кметове, съгласно списъците, които се предават на секционните избирателни комисии е над 288 000 (район „Централен” – 59 498, район „Източен” – 43 362, район „Западен” – 30 993, район „Северен” – 40 882, район „Южен” – 63 159, район „Тракия” – 44 836).

2 170 избиратели попадат за първи път в избирателните списъци на Община Пловдив. Това са жители с постоянен адрес в гр. Пловдив, навършили 18 години в периода между 02.04.2023г. и 29.10.2023г.

За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен безплатен транспорт. Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на 29.10.2023г. на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Още днес трябва да бъдат излъчени съставите на общинските съвети, а на втори тур ще отидат онези от кандидатите за кметове, които не съберат повече от 50% от гласовете.

ЦИК окончателно реши, че няма да има машини за гласуване, навсякъде ще се ползват само хартиени бюлетини.

В тази връзка председателят на централната избирателна комисия Камелия Нейкова призова гражданите да гласуват спокойно, тъй като  това тяхно право е обезпечено с достатъчен брой хартиени бюлетини.

До 20 ч. довечера е забранена  продажбата, сервирането и употребата на алкохол  в заведенията за обществено хранене и другите обществени места в Пловдив. Изключение се прави само там, където се провеждат предварително планирани семейни тържества.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Общинският инспекторат глобява заведения в „Капана“

Изненадваща проверка извършиха 4 екипа на пловдивския общински инспекторат в квартал „Капана“ снощи. Проверени са били 16 питейни заведения като в 7 от тях са установени нередности, за които са съставени констативни протоколи. В останалите обекти не са открити нарушения, а 2 от тях са били затворени. Повечето нередности са свързани с разполагане на..

публикувано на 26.07.24 в 14:31

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се връща у дома

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през  ноември  миналата година. Деветте съда от тракийския сервиз ще заемат подобаващото си място в зала трезор в Исторически музей в Панагюрище. Тя..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Авариен ремонт спира за ден трафика по част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ в неделя, 28 юли, се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в..

публикувано на 26.07.24 в 11:12

Влаковете от Елин Пелин са насочени през Карлово

Преустановено е движението на влаковете в района на гара Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Причината е пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин. Влаковете по направление Бургас-София и София-Пловдив-Варна се пренасочват през Карлово  Пътниците, пътуващи във влакове от Пловдив и Вакарел до Искър, и от Искър до Септември, ще бъдат..

обновено на 26.07.24 в 10:35

Кметът Костадин Димитров желае успех на пловдивските олимпийци

Кметът Костадин Димитров към пловдивските олимпийци: Вие сте пример и гордост за нашия град! В навечерието на предстоящите Олимпийски игри в Париж кметът на Пловдив Костадин Димитров отправи специално обръщение към пловдивските представители на най-големия спортен форум в света.  Това са:   Кирил Кирилов – стрелба, Пламена Миткова – лека..

публикувано на 26.07.24 в 10:35