Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно стартираха изборите в Пловдив

| обновено на 29.10.23 в 09:05


В Пловдив изборният ден е започнал нормално и без проблеми, съобщиха от областната дирекция на МВР. 

Информацията потвърди пред Радио Пловдив и председателката на Общинската избирателна комисия Изабела Петкова.  По думите и досега са получени два сигнала със съмнение за изборно нарушение – облепяне на забранени места с агитационни материали за определен кандидат. Единият е анулиран, а другият в момента се проверява, добави Изабела Петкова.  Припомня се, че изборният ден се очаква да приключи в 20 часа и  дотогава са забранени  всякаква политическа агитация и оповестяване на резултати от социологически проучвания. 

472 са избирателните секции в Община Пловдив, в това число 4 секции за гласуване с подвижна избирателна кутия на хора с трайни увреждания и 9 секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода.

Общият брой на избирателите в Община Пловдив за общински съветници и за кметове, съгласно списъците, които се предават на секционните избирателни комисии е над 288 000 (район „Централен” – 59 498, район „Източен” – 43 362, район „Западен” – 30 993, район „Северен” – 40 882, район „Южен” – 63 159, район „Тракия” – 44 836).

2 170 избиратели попадат за първи път в избирателните списъци на Община Пловдив. Това са жители с постоянен адрес в гр. Пловдив, навършили 18 години в периода между 02.04.2023г. и 29.10.2023г.

За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен безплатен транспорт. Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17.00 часа на 29.10.2023г. на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Още днес трябва да бъдат излъчени съставите на общинските съвети, а на втори тур ще отидат онези от кандидатите за кметове, които не съберат повече от 50% от гласовете.

ЦИК окончателно реши, че няма да има машини за гласуване, навсякъде ще се ползват само хартиени бюлетини.

В тази връзка председателят на централната избирателна комисия Камелия Нейкова призова гражданите да гласуват спокойно, тъй като  това тяхно право е обезпечено с достатъчен брой хартиени бюлетини.

До 20 ч. довечера е забранена  продажбата, сервирането и употребата на алкохол  в заведенията за обществено хранене и другите обществени места в Пловдив. Изключение се прави само там, където се провеждат предварително планирани семейни тържества.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Чистят ръчно ул. "Възход" заради липсата на контейнери

Два огромни камиона бяха напълнени с нерегламентирано изхвърлени отпадъци на ул. „Възход” в „Столипиново”. Това стана при извънредна акция на „Чистота” след сигнал на граждани, че пространството се замърсява поради липсата на контейнери. Директорът на общинското предприятие инж. Десислава Георгиева увери, че се търси вариант как  на посоченото място..

публикувано на 22.02.24 в 15:42

Екипът на Костадин Димитров иска смяна на шефа на Онкодиспансера

Предсрочното освобождаване на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Тихомир Дерменджиев поиска ръководството на община Пловдив.  „Смятаме, че Комплексният онкологичен център може да работи много по-добре, да бъде много по-отворен към хората с по-добра среда за лечението на тежко болни хора, а също така и за превенция“,  заяви за Радио..

публикувано на 22.02.24 в 13:08

Според министър Вътев протестите в агросектора няма да спрат

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев прогнозира в Пловдив, че протестите в аграрния сектор няма да спрат. Причината е, че те са трупани с години и няма как да се решат за кратко време, смята министърът: "Проблемите не се решават само с отпускане на финансови средства. Много е трудно за кратко време да се решат толкова натрупани..

публикувано на 22.02.24 в 12:59

Кола блъсна такси на кръстовище, двама са пострадали

Шофьор на такси и пътничката в него са ранени при тежка катастрофа на кръстовището на улиците "Богомил" и "Лев Толстой". Инцидентът е станал към 10.00 часа.  По първоначални данни лека кола е пренебрегнала знака "Стоп" и така е отнела предимството на таксито, удряйки го странично. На мястото бързо са пристигнали полиция и линейка.  Двамата..

публикувано на 22.02.24 в 11:24

ОП - Пазарджик повдигна обвинение на бизнесмен, опитал да източи 10 млн. лв. ДДС

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 51-годишен бизнесмен за опит за данъчна измама в размер на близо 10 млн. лева. Мъжът опитал да получи сумата от държавния бюджет като ДДС за възстановяване. В измамата участвал и помагач, изготвил фактури с невярно съдържание за фиктивни доставки и продажба на трюфели и гъби...

обновено на 22.02.24 в 11:10