Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС ще даде на съд наредбата за е-рецептите

БЛС ще даде на съд частта на наредбата за електронните рецепти. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на лекарския съюз и добави, че ще търсят отговорност на ниво ресорен зам.-министър за проблема. Настояват още и за връщането на хартиената рецепта.

По думите на д-р Брънзалов 70% от колегите му не могат да издадат е-рецепта за антибиотични и противодиабетни медикаменти, поради различни технически причини.

„В същия момент в здравната информационна система циркулират една трета от издадените вече такива рецепти, за които няма информация какво се е случило с тях. Да се твърди, че въз основа изписването може да се направи анализ е несериозно.

Преди да се въведат промените българските лекари  започнаха да издават е-рецепти. По данни на електронното обслужване са издадени 44 000, от които само 1000 са били отбелязани от аптечната мрежа, че са изпълнени.

Аптеката на 44 издадени рецепти е обработила само 1 по надлежния ред, което е довело до отстъпление от колегите, защото защо да издаваме е-рецепти след като целият ансамбъл не е спазен“, каза д-р Брънзалов.

Добави още, че това може да вдигне аптечния туризъм. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30