Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият губещ от местните избори е сглобката

проф. Антоанета Христова
Снимка: БГНЕС

Пълен срив на политическата система. Отвращение на гражданите към нея. Неодобрение на голяма част от издигнатите кандидати от страна на партиите. Неприемане на тактиката, която бяха избрали част от партиите, да слагат нови граждански лица за кандидати за кметове в името на това уж да разширяват подкрепата си. Търсене на автентичния кандидат на партията. И в крайна сметка оставяне на повече от 70% от българските граждани в очакване на кардинална промяна. Така коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив ситуацията в страната след местните избори.


Тя коментира, че е необходима генерална промяна по отношение на организацията и начина на избиране на партиите, и на очакването за смяна на личния състав в парламента.

„Според мен в момента сме в ситуация на огромно напрежение на избирателите, което не може да се разреши, докато не стигнем до парламентарни избори, които да дадат нови перспективи“, посочи тя.

По думите ѝ вотът на хората на тези избори е наказателен, защото те тотално не са виждали своя избор.

„Политическите партии не намериха човек и не направиха кампании, с които да стигнат до над 70% от избирателите. Нито една партия не мина изпита. Изявлението на Бойко Борисов в Пловдив беше буквално сценка. Преди старта на кампанията, защото имах анализ за това и наблюдавах тези градове, казах, че Варна, София и Шумен няма да бъдат повече градове на ГЕРБ. Защото не може да издигнеш толкова неавтентични и неподготвени, толкова отречени хора за кандидати за кметове, както беше за кандидата на Варна“, изтъкна проф. Христова.

Тя е допълни, че е била обедена, че Борисов е сключил някакво споразумение с „Продължаваме промяната“, за да се постигне някакъв баланс и ПП да се появи на терена на местните избори, за да може „сглобката“ да има много по-стабилно бъдеще.

На въпрос не е ли твърде голям залогът за ГЕРБ, тя отговори:

„Друг залог може би е по-голям. Може би вече партия ГЕРБ и СДС, защото и СДС потъва по този начин, тя е собственост на Борисов. Има ситуации, в които лидерът решава, тъй като това е лидерска партия, да я има ли тази партия или да я няма и какво си осигурява на самия себе си като спокойствие и стабилност чрез това, което той притежава. Затова говоря за договореност, защото тук е отказ от власт, отказ от победа, предаване на партията, в името на нещо. И въпрос на сериозен анализ е какво е това нещо, заради което Борисов предава партията?“.  

Според нея може би е ясно, че няма да му се разреши да управлява и че трябва максимално леко да се измъкне от ситуацията.

По думите ѝ най-големият губещ в момента е „сглобката“, колкото и да изглежда формално, че те имат доста позиции в местната власт.

„БСП си връща позициите, защото тя беше стигнала до един санитарен минимум. В същото време в момента печели всеки, който е опозиция на „сглобката“. Имаше автентични демократи, които отиваха и гласуваха за Ваня Григорова в София, само за да ошамарят „сглобката“. Вторият начин е, ако семейно и исторически си избирал тази партия. Тогава може това да е решението за подкрепа на левия кандидат. Освен това левите и консервативните идеи в момента са донякъде модерни. Затова компромисът да подкрепиш кандидатите на БСП е по-малък, отколкото да си останеш вкъщи или да отидеш да ошамариш „сглобката“, коментира проф. Христова. В момента най-големият губещ е „сглобката“. Защото са лидер без войска. Това прави нестабилно управлението в държавата. Затова аз чакам много сериозни сътресения и промени оттук нататък“, заключи проф. Антоанета Христова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15