Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулпторът Борис Сариков с изложба в галерия „Артистика“

| обновено на 07.11.23 в 14:26 | Интервю

Борис Сариков се отличава със своята уникалност и различен начин на работа. Причината е в съчетанието от различни стилове, техники и материали в неговите творби.

Изложбата в галерия „Артистика“ се открива днес, в 18.30 часа. За творбите на известния ни творец ще говори друго голямо име в скулптурата и близък негов приятел, Цвятко Сиромашки.

Фигурите на Борис Сариков изобразяват двойствеността на човека, улавяйки в метал една неустановеност, която поставя под въпрос крехкостта и нестабилността на нашата привидно надеждна реалност.

В своите скулптури той използва камък, дърво, глина, гипс и восък, както и други средства като чекане, монетосечене и инвестиционно леене на бронз, за да съчетае техники от античността през Ренесанса до модерното и съвременното изкуство. От години, той изучава едно мистериозно изкуство - тракийската торевтика. Създава поредица нови произведения в този стил, познат на Запад като "Chasing & Reposes". През 2007 година заминава със семейството си за САЩ, където продължава да търси уникален израз на творбите си. В Колорадо открива едни специфични плоски цветни камъни, които стават неразделна част от скулптурите му.

„Един творец трябва да прескача от една медия в друга, от една техника в друга, за да може по някакъв начин да не остава на едно място, в една техника, в едни и същи материали, които ползва. Навремето, някои от импресионистите са гледали дълго време в черно огледало, за да могат отново да имат усещането за цвят.

Всъщност, идеята е важна, а не материала. Идеята, винаги, е много по-важна и предизвикатеството в мисленето, от самия материал. Посланието ми, като цяло, е малко да намалим звука, да спрем да ръкомахаме, да създадем някаква тишина, да утихнем малко. Всичко това, което е около нас, което ние произвеждаме с нашето его и ако можем да се опитаме да видим онези незабележими неща и може би такива хора. Хора, които не се натрапват, не са много шумни, но те са солта на земята. Има страшно много такива хора и ако успеем да ги видим тези неща, бихме могли да различим и да усетим някаква музика, която се излъчва от тях“, казва Борис Сариков.

Негови творби са излагани в музея Rourke Art Museum в Мурхед, Минесота; галерията Downtown Art Gallery във Фарго, Северна Дакота и галерията Royal St. Art Gallery в Аспен, Колорадо, САЩ.

Сариков получава награда за най-добра скулптура в галерия "Муза" от Longmont Art Coalition в Лонгмонт, Колорадо, САЩ. Негови творби са притежание на белгийското кралско семейство и на частни колекционери от Париж, Ню Йорк, Цюрих, Мюнхен и Осака.

За изложбата, за работата си и смисъла на изкуството, Борис Сариков разказва в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Романтичен спомен за бабите в живота на всяко дете

Кремена Димитрова представя сборника с разкази „Баба“  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Той включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби.  Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред тях са Ангел Иванов, Владислав Христов, Жюстин..

обновено на 30.04.24 в 07:24

Предпразничен концерт на хоровата формация "Евмолпея"

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ ще изнесе самостоятелен концерт в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22.  Концертът е под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Програмата включва над 15 произведения и  едно премиерно представяне, като сред ортодоксалния репертоар са песните „Господи помилуй“ –..

публикувано на 30.04.24 в 07:23

Преге - предаване за света на книгите, 27.04. - 03.05.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 27.04.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Александър Дюма. Кралица Марго. 692 стр., 5А, Плеяда, 2024. Симон де Бовоар. Неразделните. 152 стр., 4А, Колибри, 2024. Тан Туан Ен. Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моам. 276..

публикувано на 29.04.24 в 11:49

Силвия Кацарова си върна забранените песни

След три годишна забрана да изпълнява някои от любимите ни хитове, Силвия Кацарова спечели делото и песните отново свободно ще звучат в ефира. “70-ят ми рожден ден стана още по-щастлив, когато адвокатката ми съобщи решението на съда”, сподели новината Силвия в предаването “Снимката на нощта” пред водещата Стефи Стаменова. Три години по-късно в ефира..

публикувано на 29.04.24 в 10:21

"Вдъхновения от случайността" на Коста и Тодор Павлови

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита в Дом на културата  „Борис Христов“. С нея се отбелязват два юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Коста Павлов е роден през 1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, но творческият му..

публикувано на 29.04.24 в 07:56