Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имам амбиция в "Западен" да се случат много и хубави неща

Адвокат Тони Стойчева от ПП-ДБ е новият районен кмет на Западен. Тя е познатата от протестите срещу редица решения на управляващите в местната власт до този момент, а и спечели балотажа срещу кандидата на Герб. 

В интервю за програма "Ден след ден" Стойчева обясни, че все още не си е поела дъх от дългата кампания, но от утре след клетвата, се захваща сериозно с рабатата.

"Имам амбицията в района да се случат много и хубави неща", категорична е  Стойчева и допълни: "Моята кампания премина изцяло в разговори с хората и обикаляне в кварталите. Има натрупни проблеми от десетилетия, които не са решени. Ще приотизирам проблемите и ще започна с тези които не търпят отлагане".

Според нея хората сигнализират и искат нови пешеходни пътеки по Пещерско шосе. Съобщават за проблеми с чистотата, занамарени междублокови пространства. Друг голям проблем е презастрояването в района, което иска анализ, за да се намери баланса между инвеститорите и хората.

"Това което се случва в новата част на Западен не е нормално. Дори хората, които си купуват жилища там след това започват да се оплакват от липсата на инфраструктура. Да не говорим за липсата на детски градини", обясни новият кмет.

Стойчева е категорична, че за проблемите от неотлажна важност ще се търси решение веднага и даде пример с пасарелката в кв. Прослав.

"Хората от Прослав преминават през една изключително опасна пасарелка. Това не е в правомощията на районния кмет да реши изцяло проблема, но той е проводникът на интересите в квартала  и към кмета на общината, и към министъра на транспорта. Този проблем трябва незабавно да се реши, защото не е нормално 6-7 хиляди жители на Пловдив, да бъдат откъснати от целия град с неработещи асансьори. Майките, за да водят децата си на детска градина, преминават ЖП линията, по която минават високостростни влакове", обясни Стойчева.

Според нея не може местната власт да бъде безразлична към проблемите на хората, особено такива, които застрашават животът и здравето им.

" Не мога да изведа  само един от проблемите в района, но ще работим за хората", посочи още новият районен кмет.

На въпрос дали има вече екип, с който ще работи през следващите четири години, Стойчева каза, че първо иска да се запознае с хората, които работят в кметството, за да види резултатите и след това ще прецени. Тя подчерта, че не е човек, който ще започне да уволнява, но няма да държи хора, които не са си вършили работата или не са експерти в своята област.

"Имам подготвени хора като специалисти, които да привлека в администрацията, ако е необходимо", каза още новият кмет на "Западен".

Тя обеща, че първо ще чуе мнението на хората и е готова да говори с всеки един гражданин по проблемите на района, дори и това да са  протестиращи.

" За мен е много важно пловдивчани да разберат силата на гражданското общество. И съм готова да приемам хората, които протестират и да намираме начин да решаваме пробелмите. Старото управление и това, което мен ме мотивира да участвам в политически живот на Пловдив, беше именно пренебрежението към общественото мнение, към гражданите. Това е недопустимо за един човек, който управлява и който е избран с гласовете на тези граждани", посочи Стойчева.

Тя допълни, че големите проекти, които ще се развиват в Западен ще бъдат предварително добре презентирани пред хората, ще се събират мнения, така че да не се получават такива големи катаклизми като досега.

Цялото интервю с Тони Стойчева може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Уволниха държавен служител от Асеновград заради участие в РИК

Скандално уволнение на държавен служител заради назначаването му в 17-та Районна избирателна комисия на Пловдив област. Началникът на Общинска служба по земеделие – Асеновград Ваня Костадинова е била освободена в петък от директора на Областната дирекция „Земеделие“ Ангел Личев.  Костадинова и нейният адвокат са обжалвали в..

публикувано на 03.06.24 в 16:12

В агросектора да се подпомагат интегрирани решения

„Когато се вдигне жизненият стандарт на хората и по-голяма част от тях спрат да купуват само най-евтините неща“. Тогава, според доц.  Божин Божинов, експерт по растителна генетика от пловдивския Аграрен университет, ще е възможно да се увеличи дела на пазара на българските плодове и зеленчуци. Според него процесът ще изисква усилията и на..

публикувано на 03.06.24 в 16:11

Демографската пустиня у нас е колкото площта на Дания

В България има цели райони, в които от 30 години не се е раждало дете. Почти 40% от територията на страната ни представлява “демографска пустиня”. Това са места, в които живеят под 10 души на кв. км. У нас площта на тази „демографска пустиня“ е колкото са териториите на страни като Дания и Нидерландия.  Още по – тревожното е, че само за..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53