Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят изложба за живота на Ататюрк в България

Документална изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 - 02 февруари 1915) ще бъде открита във фоайето на Общински съвет Пловдив. 

Експозицията е резултат от съвместната работа на държавните архиви на Турция и България със съдействието на Посолството на Република Турция у нас и представя краткия, но наситен със срещи и впечатления период, когато Ататюрк е военен аташе в София.

В страната ни той пристига години преди да оглави парламента на новата Република Турция през 1920 г. и месеци след като страната му се включва в Първата световна война. През 1934 г. големият държавник и приятел на България е номиниран от гръцкия премиер Елефтериос Венизелос за Нобелова награда за мир – за изключителните му заслуги в опазването на мира на Балканите и Близкия Изток.

Изложбата е показвана в София, Плевен и Шумен. Събитието е част от честванията по повод 100 години от създаването на Турската република. При откриването на изложбата ще прозвучи и концертно изпълнение на любимите песни на Ататюрк.

Малцина са българите, които знаят, че до края на живота си Ататюрк остава верен приятел на България - разказват организаторите на изложбата. 

Ето какво казва той за страната ни на 22 октомври 1931 г. в интервю за българския вестник „Утро”:

Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам го безрезервно още от детството. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

**

През лятото на 1914 г. османското правителство наема за нуждите на легацията си в София една от най-представителните сгради в столицата. През 1916 г. купува същата и днес тя се ползва за резиденция на турския посланик в България. В нея има „Кабинет на Ататюрк“.

**

“След Балканската война заминах в качеството ми на военен аташе за София, където останах около година. С българите успях да вляза в близко съприкосновение и установих връзки, наподобяващи тези между членовете на едно и също семейство. Тези връзки оставиха в моята памет трайни спомени. Опознаването ми с българите увеличи моите симпатии към тях. Естествено, в отговор на чувствата и признателността, които засвидетелствах към техния народ, българските кръгове ме посрещнаха със същата непринуденост. Оттогава до днес причините и значението на тази истинска братска близост придобиха особена яснота. Няма съмнение, че между турци и българи са съществували в миналото поводи за раздори, особено в областта на езика и вярата. Обаче днес на тези поводи, които почиват на отживели вече и остарели политически течения, нито турците, нито българите не вярвам вече да отдават значение. Моят съвет към вас е. Идете в България. Вие ще обикнете българите.”

Кемал Ататюрк пред в-к Джумхуриет, 1930 г

**

Нам ни е нужен един приятелски народ на Балканите.

Българският народ географски, политически и икономически най-добре отговаря на нашите нужди.

Една дружба между двата народа ще направи вас и нас по-силни и по-независими.

Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.

Мустафа Кемал Ататюрк


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Шофьор загина при челен сблъсък на Подбалканския път

Мъж на 30 години загина при тежка катастрофа на подбалканския път край ханче „Певците“ към 18,30 ч. Между селата Иганово и Кърнаре челно са се сблъскали два леки автомобила - Ауди А5 и БМВ. В БМВ-то е имало затиснат човек - мъж на 42 години от София. При изваждането му от колата шофьорът е издъхнал. С него са пътували съпругата му - на 42..

публикувано на 01.06.24 в 20:30

Пуснаха джигита, фучал из Пловдив със 140 км/ч

19-годишният Петър Попов, летял из пловдивските булеварди със 140 км в час, бе освободен с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Според съдиите няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение. За шофирането на младежа бяха разпространени кадри в социалните мрежи..

публикувано на 01.06.24 в 15:07

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията,..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55