Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базар на социалните предприятия стартира в Пловдив

В подножието на Младежки хълм участници от пловдивския регион ще представят своите продукти и услуги

| обновено на 12.11.23 в 08:08


Базарът, който ще се проведе тази събота и неделя, е организиран от Министерството на труда и социалната политика и се реализира по проекта Развитие на социалната икономика от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Проектът е за над 26 млн. лева

За Радио Пловдив Теодора Тодорова, началник на отдел „Социална икономика и социална отговорност“ и ръководител на проекта, съобщи, че този в регионалния базар на социалните предприятие ще участват бизнеси, които имат обществена ангажираност и социална насоченост. "Разбира се, акцентът е върху социалните предприятия. Целта е те да бъдат подкрепени, да бъдат насърчени дейностите им, да се спомогне за утвърждаване на социалната и солидарна икономика.“. 

Тодорова изтъкна необходимостта социалните предприятия да станат по-популярни в обществото, да се осъществят контакти с други компании и така да се повиши тяхната конкурентноспособност. И уточни, че участниците са основно от района на планиране - регионът на Пловдив и околните общини.

"Добри практики в областта на социалните предпирятия са подкрепата за лица от уязвимите групи, създаване на заетост, осигуряване на работни места. Основните дейности са свързани с производство на продукти и услуги, които да са насочени към уязвими групи".

Теодора Тодорова дава няколко примера – с общински предприятия, които произвеждат продукти от текстил, кожа, керамика, стъкло за нуждите на съответната община, както и на добри практики с компании, които създават заетост на хора с увреждания. "Има добри практики и за подкрепа на социални инициативи, както и успешни предприятия в сферата на хранително-вкусовата промишленост".

Ръководителят на проекта подчерта, че „стопанската дейност на този вид предприятия може да бъде практически във всеки един сектор. Това което реално ги обединява е възможността, чрез това което произвеждат, като продуктите и услугите, които предлагат, да подпомагат заетостта и социалното включване на широк кръг уязвими групи в обществения живот“.

Теодора Тодорова призова пловдивчани да посетят базара тази събота и неделя, и да бъдат емпатично настроени като подпомогнат кауза на социалните предприятия.


Още от категорията

Чистят ръчно ул. "Възход" заради липсата на контейнери

Два огромни камиона бяха напълнени с нерегламентирано изхвърлени отпадъци на ул. „Възход” в „Столипиново”. Това стана при извънредна акция на „Чистота” след сигнал на граждани, че пространството се замърсява поради липсата на контейнери. Директорът на общинското предприятие инж. Десислава Георгиева увери, че се търси вариант как  на посоченото място..

публикувано на 22.02.24 в 15:42

Екипът на Костадин Димитров иска смяна на шефа на Онкодиспансера

Предсрочното освобождаване на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Тихомир Дерменджиев поиска ръководството на община Пловдив.  „Смятаме, че Комплексният онкологичен център може да работи много по-добре, да бъде много по-отворен към хората с по-добра среда за лечението на тежко болни хора, а също така и за превенция“,  заяви за Радио..

публикувано на 22.02.24 в 13:08

Според министър Вътев протестите в агросектора няма да спрат

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев прогнозира в Пловдив, че протестите в аграрния сектор няма да спрат. Причината е, че те са трупани с години и няма как да се решат за кратко време, смята министърът: "Проблемите не се решават само с отпускане на финансови средства. Много е трудно за кратко време да се решат толкова натрупани..

публикувано на 22.02.24 в 12:59

Кола блъсна такси на кръстовище, двама са пострадали

Шофьор на такси и пътничката в него са ранени при тежка катастрофа на кръстовището на улиците "Богомил" и "Лев Толстой". Инцидентът е станал към 10.00 часа.  По първоначални данни лека кола е пренебрегнала знака "Стоп" и така е отнела предимството на таксито, удряйки го странично. На мястото бързо са пристигнали полиция и линейка.  Двамата..

публикувано на 22.02.24 в 11:24

ОП - Пазарджик повдигна обвинение на бизнесмен, опитал да източи 10 млн. лв. ДДС

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 51-годишен бизнесмен за опит за данъчна измама в размер на близо 10 млн. лева. Мъжът опитал да получи сумата от държавния бюджет като ДДС за възстановяване. В измамата участвал и помагач, изготвил фактури с невярно съдържание за фиктивни доставки и продажба на трюфели и гъби...

обновено на 22.02.24 в 11:10