Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефиле на младото вино 2023г.

По калдъръмените улички на Пловдив с чаша младо вино в ръка – на 24, 25 и 26 ноември

| обновено на 13.11.23 в 14:58

По калдъръмените улички на Пловдив с чаша младо вино в ръка – на 24, 25 и 26 ноември

По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете деветнадесет възрожденски къщи, които с отворени обятия очакват петнадесетото издание на „Дефиле на младото вино“. Фестивалът ще се проведе в последния уикенд на месец ноември – 24, 25 и 26.

Участниците са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни хранище Ви очакват за една прекрасна дегустационна срещасред романтичният Стар град на Пловдив. Деветнадесет обекти ще Ви  очакват  с  отворени обятия по  време на „Дефиле на младото вино“ за срещи с приятели: Ресторант – градина „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб”, Галерия Енчо Пиронков, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов - Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади“, Къща „Недкович“, Къща „Иван Черноземски“, „Данчовата къща“, Ресторант „Алафрангите“, Къща „Верен Стамболян“ /нова локация/ и  Хотел „Бел Вил“. За Ваше улеснение, може да използвате дигиталната фестивалана карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА

“Дефиле на младото вино“ започва в петък  /24 ноември/ с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ /пред Община Пловдив/ Богът на виното - Дионис ще приветства всички присъстващи граждани и гости на Пловдив. Пъстро дефиле с участието на фолклорен ансамбъл Тракия ще Ви поведат към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ 2-4 до бариерата ще бъде открит фестивал „Дефиле на младото вино“ 2023. Бог Дионис, заедно с официалните  гости ще отворят първата  бъчва младо  вино, реколта 2023 г. С песни, танци и наздравици,  ще дадем старт  на  тридневна винена забава.  Дегустациите ще продължат три дни:

На 24 ноември - от 14 до 18 ч. 

На 25 ноември - от 11 до 18 ч. 

На 26 ноември - от 11 до 17 ч.

Организаторите подгряват най-нетърпеливите винолюбител цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от понеделник /20 ноември/ до четвъртък /23 ноември/ ще се проведат „Дните на младото вино“. Подробната фестивална програма за тях и „Дефиле на младото вино“ може да видите в страницата във фейсбук.

КАК ЩЕ ДЕГУСТИРАМЕ ПО ВРЕМЕ НА „ДЕФИЛЕ НА  МЛАДОТО ВИНО“

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв./един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

За най-нетърпеливите и верни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и предварително чрез платформата на Grabo.bg

Организаторите съветват да побързате с резервацията на нощувки в града. Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 80%.

„Дефиле  на младото вино“ 2023 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.“

Подробности на:

https://www.facebook.com/MladoVino

wineshowplovdiv.events 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчанинът Кристиан Василев ще гребе в 6-а серия в събота

Станаха известни съперниците на Кристиан Василев в предварителната серии на скиф на олимпийските игри в Париж. Най-добрият български гребец ще стартира утре, 27 юли, в 11,00 часа, българско време, в предварителна серия номер 6, в шести коридор. С Кристиан Василев ще гребат Бендегуз Молнар (Унгария), Свери Нилсен (Дания), Хин Чун Чип (Хонконг) и Хавиер..

публикувано на 26.07.24 в 18:01

Миланова и Карабашева продължават кариерите си в Румъния

Петкратната шампионка на Марица Александра Миланова и Галина Карабашева подсилват румънски тим. От новия сезон двете волейболистки ще играят за Корона Брашов, който през 2023/2024 приключи на седмата позиция. Така Миланова и Карабашева стават съотборнички с друга бивша маричанка - националката Мирела Шахпазова, която удължи договора си с тима...

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Равенството на половете е отличителен белег на Париж - 2024

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Доц. д-р  Боряна Ангелова- Игова е доктор по философия,културолог и преподавател по „Философия на спорта“ в..

публикувано на 26.07.24 в 11:47

"Ботев" запази шансове да продължи след 1:2 в Атина

"Ботев" (Пловдив) си тръгна минимално поражение с 1:2 при гостуването си на гръцкия "Панатинайкос" в първа среща от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Александър Йеремейеф и Тасос Бакасетас от дузпа бяха точни за гръцкия гранд през първата част, но в 70-ата минута смяната Ален Корошец върна един гол за "канарчетата". Реферът Давид..

публикувано на 25.07.24 в 23:17

Феновете на Локомотив изкупиха билетите за дербито

От Локомотив Пловдив обявиха, че билетите за гостуването на Ботев Пловдив са изчерпани. "Черно-белите" фенове са изкупили всички от отпуснатите им 1800 билета за дербито в неделя.  "Билетите за дербито с Ботев в неделя са ИЗЧЕРПАНИ!  Всички 1800 пропуска за сектора за гости бяха продадени за отрицателно време, като хиляди локомотивци останаха без..

публикувано на 25.07.24 в 18:01