Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефиле на младото вино 2023г.

По калдъръмените улички на Пловдив с чаша младо вино в ръка – на 24, 25 и 26 ноември

| обновено на 13.11.23 в 14:58

По калдъръмените улички на Пловдив с чаша младо вино в ръка – на 24, 25 и 26 ноември

По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете деветнадесет възрожденски къщи, които с отворени обятия очакват петнадесетото издание на „Дефиле на младото вино“. Фестивалът ще се проведе в последния уикенд на месец ноември – 24, 25 и 26.

Участниците са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни хранище Ви очакват за една прекрасна дегустационна срещасред романтичният Стар град на Пловдив. Деветнадесет обекти ще Ви  очакват  с  отворени обятия по  време на „Дефиле на младото вино“ за срещи с приятели: Ресторант – градина „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб”, Галерия Енчо Пиронков, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов - Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади“, Къща „Недкович“, Къща „Иван Черноземски“, „Данчовата къща“, Ресторант „Алафрангите“, Къща „Верен Стамболян“ /нова локация/ и  Хотел „Бел Вил“. За Ваше улеснение, може да използвате дигиталната фестивалана карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА

“Дефиле на младото вино“ започва в петък  /24 ноември/ с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ /пред Община Пловдив/ Богът на виното - Дионис ще приветства всички присъстващи граждани и гости на Пловдив. Пъстро дефиле с участието на фолклорен ансамбъл Тракия ще Ви поведат към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ 2-4 до бариерата ще бъде открит фестивал „Дефиле на младото вино“ 2023. Бог Дионис, заедно с официалните  гости ще отворят първата  бъчва младо  вино, реколта 2023 г. С песни, танци и наздравици,  ще дадем старт  на  тридневна винена забава.  Дегустациите ще продължат три дни:

На 24 ноември - от 14 до 18 ч. 

На 25 ноември - от 11 до 18 ч. 

На 26 ноември - от 11 до 17 ч.

Организаторите подгряват най-нетърпеливите винолюбител цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от понеделник /20 ноември/ до четвъртък /23 ноември/ ще се проведат „Дните на младото вино“. Подробната фестивална програма за тях и „Дефиле на младото вино“ може да видите в страницата във фейсбук.

КАК ЩЕ ДЕГУСТИРАМЕ ПО ВРЕМЕ НА „ДЕФИЛЕ НА  МЛАДОТО ВИНО“

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв./един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

За най-нетърпеливите и верни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и предварително чрез платформата на Grabo.bg

Организаторите съветват да побързате с резервацията на нощувки в града. Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 80%.

„Дефиле  на младото вино“ 2023 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.“

Подробности на:

https://www.facebook.com/MladoVino

wineshowplovdiv.events 


БНР подкасти:

Още от категорията

ФИФА изиска от БФС всички трансфери на Ботев

БФС е предал на ФИФА всички документи по трансферите на Ботев Пд от лятото насам. Искането е дошло заради разследването на световната централа срещу собственика на Ботев – Антон Зингаревич. ФИФА разследва трансферите на млади нигерийци в Краснодар – Окоронкво, Ндуко и Олусегун, които минаха единствено документално през „канарчетата“. През последните..

публикувано на 22.02.24 в 17:59

Марина Иванова с премиера на книгата „Лисицата в мен“

Психологът Марина Иванова казва за първата си книга, че това е „наръчник“ за оцеляване, в света на хората. Подходяща е за юноши и за възрастни, и обяснява много аспекти от психологията на достъпен език. В нея ще намерите идеи за справяне с тревожност, със страх от изява, с негативни емоции, с токсични хора. Ще откриете също практики за..

обновено на 22.02.24 в 15:12

В „Алтер его” - годишнини на „Стършел“ и Здравко Попов

Тази събота в „Алтер его“ ще отпразнуваме, макар и на патерица, 78 години от основаването на вестник „Стършел“ като разговаряме с главния редактор на легендарното издание Михаил Вешим. Ще отбележим рождения ден и на големия български сатирик и наш съгражданин Здравко Попов като излъчим запис от наше гостуване в дома му. В рубриката „Гласове, които..

публикувано на 22.02.24 в 10:02
Красиан Колев ще доиграе сезона в

ФК Хебър взе под наем Красиан Колев

Футболистът на Ботев (Пловдив) Красиан Колев ще играе под наем във ФК Хебър (Пазарджик) до края на сезона. През сезон 2020/2021 Колев носеше екипа на Септември (София), Той стана шампион в елитната юношеска група до 17 години, като бе в основата на успеха, след като отбеляза 23 гола в 31 срещи. Миналата година Красиан Колев, който е младежки национал,..

публикувано на 21.02.24 в 15:23

Общини от цялата страна се впускат в еко надпревара

Стартира приятелска надпревара между общини от цялата страна. Това е второто издание на конкурс за еко отговорна община, а организаторите отправиха отворена покана към всички 265 общини да се присъединят и да дадат своя добър пример, за да се насърчи екологичното мислене, както и да се допринесе за създаването и повишаването на екологичната..

обновено на 20.02.24 в 16:47