Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човечеството не може да спечели войната с природата

| обновено на 13.11.23 в 16:53


Защо напоследък все повече се говори за климатични промени, а не за глобално затопляне? По какви причини медии и политици "ревизираха" говоренето си по темата? 

За влиянието на хората върху околната среда чрез улавянето на слънчевата енергия говори д-р Никола Петров, физик и астроном, който повече от четвърт век „се занимава със Слънцето“ и е част от екипа на Националната Астрономическа Обсерватория Рожен. 

Като виждаме какво се случва по Земята, виждаме че да – има повишение, макар и минимално, на средногодишните температури. Същевременно се наблюдават области, в които климатът се запазва. Това означава, че климатът е динамичен и климатичните изменения са факт – обясни д-р Никола Петров.

Последното любопитно явление – „полярното сияние“,  което наблюдавахме дори и у нас – на какво се дължи? 

Не става дума за HAARP – теориите, които се лансираха. Невъзможно е то да се предизвика по такъв начин.  Подобни експерименти обаче вече се правят в някои развити страни.

Но да се мисли, че човешката дейност може да измени глобално хода на климатичните процеси и от нас зависи това изменение,  е пресилено. 

Свидетели сме на необичайни изменения, които постепенно ще се случват и у нас.  Тази година имахме ураганни ветрове в Европа.  Ние не сме подготвени да противостоим на такива силни ветрове с такава мощ. И въпреки това не си вземаме поука.

Трябва ние да се съобразяваме с природата, а не тя с нас, защото успехът няма да е на наша страна.

Разбира се, хубаво е да се възползваме от научните постижения в тази област – фотоволтаична, вятърна и друга възобновяема енергия. Когато обаче в преследването на тези достижения унищожаваме цели природни хабитати,  много скоро ще разберем....

За съжаление в политическо отношение да се поддаваме на алчност е груба  грешка. България е малка държава и тряблва много мъдро да се подхожда към подобни реализации.

В момента водим такива ужасяващи войни, в които всеки ден се изстрелват опустошителни оръжия, които унищожават околната природа за десетилетия напред. А иначе говорим, че сме много загрижени за околната среда и Земята, но когато стане дума за големите пари – забравяме. Това е двойният аршин на безочието!

Тази природа е съществувала и се е развивала съвсем добре много преди да възникне човечеството, породило се едва преди сто и петдесет – двеста хиляди години. Така че, когато твърдим че сме загрижени, добре е това да бъде не просто на думи - призова  д-р Никола Петров от  Националната Астрономическа Обсерватория Рожен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22