Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще направя пълна финансова ревизия на община Пазарджик

В 11.00 ч. днес е насрочено тържественото първо заседание на Общинския съвет на Пазарджик, на който клетва ще положат новоизбраните общински съветници, кметът на Пазарджик Петър Куленски и кметовете на 31 села в общината.

Часове преди клетвата Иванка Петкова разговаря с новия кмет на Пазарджик Петър Куленски.

Първите задачи

„Първата ми задача е да се срещна с хората от администрацията и да ги успокоя. В последните дни след балотажа тръгнаха слухове, че започват масови чистки. Предишното ръководство на общината се опитваше да принуди много хора от администрацията да подадат оставки, затова моята първа работа е да обясня, че те ще работят спокойно и без страх“, заяви Петър Куленски.

Новият кмет на Пазарджик подчерта, че сред първите задачи е и да се запознае с актуалното финансово състояние на общината, защото вече излизали наяве много задължения за бизнеси или комунални услуги.

„Получавам много тревожни информации за просрочени и текущи задължения за над 100 милиона лева. Например не са платени 2,8 млн.лв. на сметопочистващата фирма, фирмите за междуградския транспорт, строителни дружества и др. Затова ще поискам пълна финансова ревизия на община Пазарджик“, коментира кметът.

Приоритетите

Новият кмет на Пазарджик вече се е срещнал с регионалния министър Андрей Цеков заради изключително тежкото експлоатационно състояние на моста на река Марица в рамките на града.

„Максимално бързо ще бъде съставен план с конкретни срокове за проектирането и ремонта на съоръжението. В средата на следващата година трябва да започне ремонтът, за да се обезопаси мостът“, подчерта градоначалникът.

Сред „болните“ теми е и чистотата, защото градът е потънал в боклуци, а хората плащат една от най-високите такси смет в страната. „Оказа се, че Пазарджик няма общински камери за видеонаблюдение, затова поемам ангажимент скоро да се монтират такива, за да се намалят и ПТП, и да помогнат в превенцията и разкриването на престъпления“, обясни кметът.

За градския транспорт трябва нов, актуализира план за движение на автобуси и тролеи, заяви Петър Куленски.

Соларният парк

Идеята за соларния парк не е лоша, защото ще доведе до енергийна независимост на Пазарджик, но изпълнението й е лошо, смята новият кмет. Той припомни, че е взет скъп кредит за изграждането на парка, а фирмата изпълнител е започнала да демонтира панелите през миналата седмица. „Затова тепърва ще се запознаем какви договори са подписвани, какви ангажименти са поемани и защо се стига до тук, след като старият кмет загуби изборите“.

Екипът на кмета Куленски

„Много важно е за мен в екипа ми да влязат хора с визия и енергия да работят и нямат обвързаности с миналото с различни икономически и политически кръгове. Имам ясна визия на какви хора ще разчитам“.

Мнозинството в Общинския съвет

15 формации влизат в ОбС – Пазарджик, в който най-много съветници - 10, има МК "Новото време", издигнала предишния кмет Тодор Попов. 

„Няма да е леко да се сформира мнозинство, но вярвам, че както си подадохме ръка преди балотажа и се обединихме, така ще работим заедно за бъдещето на Пазарджик“, каза Куленски. 

Цялото интервю с новоизбрания кмет на община Пазарджик Петър Куленски е в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Един шоумен си стои вкъщи, а от него зависи властта в тази страна

„ Коалицията ПП-ДБ е твърде вероятно да се разпадне или твърде вероятно да се обезличи. Защото в опозиция не е много лесно да трупаш авторитет и реваншистки сили. Виждаме го например от БСП, които от дълго време са в опозиция и продължава да губи, като най-накрая Нинова подаде оставка. Но това, което ще крепи ПП-ДБ е фактът, че победителят всъщност..

публикувано на 20.06.24 в 16:55

Държавата е в застой заради политиците - популисти

Никола Янков е предприемач и икономичиски експрерт, ръководителна икономическия експрет на "Синя България". Той коментира  политическата нестабилност и икономическите послания на избраните в парламента политически формации.  Според него сегашните народни избранници имат популистко говорене за икономиката, а досегшното им участие във властта на е..

публикувано на 20.06.24 в 16:08

ГЕРБ- СДС, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН- 131 гласа “за” Рая Назарян бе избрана за председател на 50-о Народно събрание= Изборът на Назарян бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН. По-рано групата съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС. „На първо място бих..

публикувано на 20.06.24 в 11:38

263 отличници изпраща Английската гимназия в Пловдив

Изпращаме отличен випуск. Традициите в Английската гимназия не се променят вече 61 години, заяви за програма "Точно днес" директорът на училището   Николай Радев,  което е първо по успех на държавните зрелостни изпити. "Днес ще изпратя 263 отличници.  За мен всички те са страхотни ученици. Ако искате точна бройка - 182 са с отличните..

публикувано на 20.06.24 в 10:57
Страхил Делийски

Политическите сили в НС нямат изгода от нови избори

„Политическата логика е България да има редовен кабинет след изборите. Не съм сигурен доколко българският политически процес, е подчинен на политическа логика. Затова ние можем да предполагаме, но политическият елит и партийните лидери са тези, които разполагат. Мисля, че няма сред парламентарно представените партии такива, които да предпочитат..

публикувано на 20.06.24 в 10:05