Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще направя пълна финансова ревизия на община Пазарджик

В 11.00 ч. днес е насрочено тържественото първо заседание на Общинския съвет на Пазарджик, на който клетва ще положат новоизбраните общински съветници, кметът на Пазарджик Петър Куленски и кметовете на 31 села в общината.

Часове преди клетвата Иванка Петкова разговаря с новия кмет на Пазарджик Петър Куленски.

Първите задачи

„Първата ми задача е да се срещна с хората от администрацията и да ги успокоя. В последните дни след балотажа тръгнаха слухове, че започват масови чистки. Предишното ръководство на общината се опитваше да принуди много хора от администрацията да подадат оставки, затова моята първа работа е да обясня, че те ще работят спокойно и без страх“, заяви Петър Куленски.

Новият кмет на Пазарджик подчерта, че сред първите задачи е и да се запознае с актуалното финансово състояние на общината, защото вече излизали наяве много задължения за бизнеси или комунални услуги.

„Получавам много тревожни информации за просрочени и текущи задължения за над 100 милиона лева. Например не са платени 2,8 млн.лв. на сметопочистващата фирма, фирмите за междуградския транспорт, строителни дружества и др. Затова ще поискам пълна финансова ревизия на община Пазарджик“, коментира кметът.

Приоритетите

Новият кмет на Пазарджик вече се е срещнал с регионалния министър Андрей Цеков заради изключително тежкото експлоатационно състояние на моста на река Марица в рамките на града.

„Максимално бързо ще бъде съставен план с конкретни срокове за проектирането и ремонта на съоръжението. В средата на следващата година трябва да започне ремонтът, за да се обезопаси мостът“, подчерта градоначалникът.

Сред „болните“ теми е и чистотата, защото градът е потънал в боклуци, а хората плащат една от най-високите такси смет в страната. „Оказа се, че Пазарджик няма общински камери за видеонаблюдение, затова поемам ангажимент скоро да се монтират такива, за да се намалят и ПТП, и да помогнат в превенцията и разкриването на престъпления“, обясни кметът.

За градския транспорт трябва нов, актуализира план за движение на автобуси и тролеи, заяви Петър Куленски.

Соларният парк

Идеята за соларния парк не е лоша, защото ще доведе до енергийна независимост на Пазарджик, но изпълнението й е лошо, смята новият кмет. Той припомни, че е взет скъп кредит за изграждането на парка, а фирмата изпълнител е започнала да демонтира панелите през миналата седмица. „Затова тепърва ще се запознаем какви договори са подписвани, какви ангажименти са поемани и защо се стига до тук, след като старият кмет загуби изборите“.

Екипът на кмета Куленски

„Много важно е за мен в екипа ми да влязат хора с визия и енергия да работят и нямат обвързаности с миналото с различни икономически и политически кръгове. Имам ясна визия на какви хора ще разчитам“.

Мнозинството в Общинския съвет

15 формации влизат в ОбС – Пазарджик, в който най-много съветници - 10, има МК "Новото време", издигнала предишния кмет Тодор Попов. 

„Няма да е леко да се сформира мнозинство, но вярвам, че както си подадохме ръка преди балотажа и се обединихме, така ще работим заедно за бъдещето на Пазарджик“, каза Куленски. 

Цялото интервю с новоизбрания кмет на община Пазарджик Петър Куленски е в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31