Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 винопроизводители в "Дефиле на младото вино"

15-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ ще се проведе от 24 до 26 ноември в Стария Пловдив. Във форума ще участват 50 винопроизводители и 17 производители на храни от цялата страна.

Дегустациите на вино от реколта 2023-та ще се осъществяват в 19 локации в Стария град – възрожденски къщи, ресторанти, музеи и галерии. Сред тях са обновените къщи „Стамболян“, „Павлити“ и „Нишанян“.

Фестивалната програма започва с Дионисиево шествие от площад „Стефан Стамболов“ до ул. „Съборна“ в Стария град до бариерата, където официално ще се открие форума. В ролята на бога на виното Дионис ще се въплъти актьор от Пловдивската опера, чието име засега се пази в тайна. Дефилето ще водят танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

На откриването ще бъде отворена първата бъчва с вино от новата реколта, като тази година томболата отреди това де е Винарската изба „Козя грамада“, която се намира край хисарското село Мътеница.

Винолюбителите ще могат да опитат над 300 вида вина – бели, червени и розе, както и десетки деликатеси.

5-членна комисия от Университета по хранителни технологии ще определи победителите сред винопроизводителите в различните категории. Първенецът ще бъде отличен със статуетка „Златен Дионис“.

В съпътстващата програма на феста са „Игрите и виното за необвързани“, както и концерт на „Бистришките баби и внучки“, които ще изнесат концерт в събота от 13 часа в къща „Иван Черноземки“.

„Тази година реколтата е специфична, като винопроизводителите съобщават за намаляване на гроздето и за падане на качеството. Но участниците в дефилето са се справили с проблема и ни предлагат само качествени вина“ – заяви Любозар Фратев от Съвета по туризъм, който е сред организаторите на форума.

Миналата година 3-дневният форум е имал 25 000 посетители – сочат данните за предишното издание.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Борислав Инчев води листата на "Синя България" в Пловдив

Бившият кмет на район „Южен“ и настоящ общински съветник от „Браво, Пловдив“ Борислав Инчев е водач на листата кандидат-депутати на „Синя България“ в Пловдив.  Той е от гражданската квота, съобщиха от коалицията, в която влизат партиите „Консервативно обединение на десницата“, „Консервативна България“, НДСВ, БДФ, ДБГ, движение „Демократично..

публикувано на 07.05.24 в 18:28

18-годишна прегази ученичка в Сопот

15-годишно момиче от Сопот е в болница с опасност за живота, след като е било блъснато от 18-годишна шофьорка в района на спортната зала в града, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Младата водачка водела сестра си на училище, но при обратен завой изгубила управлението на колата и връхлетяла върху две ученички. Едното момиче се отървало само с..

обновено на 07.05.24 в 16:46

Изтече срокът за регистрация на листите с кандидат депутати в РИК

Днес бе последният срок за регистрация на листите на кандидати за народни представители за европейските избори и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни. Пловдив град е терен на лидерска битка между бившите партньори в управлението за парламентарния вот.   Бойко Борисов и Асен Василев ще водят ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ в градската листа. Досегашните..

публикувано на 07.05.24 в 16:45

Днес е последният ден за регистрация на листи за вота 2 в 1

Остават часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират листите си за европейските избори и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни. Днес в 17.00 ч. изтича крайният срок, а на 10 май започва и предизборната кампания. Регистрирани за участие в ЦИК са 22 партии и 11 коалиции. Днес в Пловдив своите листи ще регистрират ГЕРБ-СДС,..

обновено на 07.05.24 в 15:23

Асен Василев е начело на листата на ПП-ДБ в Пловдив, Богдан Богданов в областта

Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ има амбицията да е първа политическа сила в Пловдив на предстоящия парламентарен вот. Това стана ясно при регистрацията на листата в 16-ти РИК.  Водач на листата на ПП-ДБ в града е бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Второто място е..

публикувано на 07.05.24 в 15:10