Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второкласници от Смолян с открит урок по залесяване

| обновено на 16.11.23 в 12:56 | Репортаж

Учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Смолян, посетиха горския разсадник в село Бърчево. Лесовъдите от Южноцентрално държавно предприятие, разказаха на децата как се засаждат дърветата и как си взаимодействат растенията и животните. Инициативата е част от проекта „Залесявайки, променяме света!“

Горският педагог Силвия Игнатова, привлече вниманието на децата към темата за опазване на околната среда с няколко игри и беседа за гората. Хванати за ръце, те предаваха един на друг горския дух, слушайки разказа за различните дървета, откъде се вземат семенцата за разсад, как се слагат в почвата и какво правят горските работници?

„Всичките тези гори са в това състояние, благодарение на нас горските, защото ние полагаме грижи за тях – да ги отгледаме, да ги стопанисваме правилно, за да може тези гори да пречистват въздуха и да създават уют“, разказа на децата Силвия Игнатова.

В играта за пещерата, второкласниците научиха повече за прилепите, които се ориентират с помощта на ехолокация. Играта на гатанки насочи вниманието им към птиците, след това те бяха разделени на отбори и търсеха различни видове растения. „Познай картинката“, провокира любопиството им и те задаваха различни въпроси свързани с дърветата, животните и техните местообитания. Лесоинженерът Емил Комитов каза : „Идеята да се запознаят децата с нашата дейност, като лесовъди е, защото те не са обременени, най-добре възприемат идеите. Както тези млади фиданки са бъдещето за българската гора, така и тези деца са бъдещето на нашия народ“

За осемгодишните Мартин, Мануела и Орфей засаждането на дръвчетата е важен процес, а наученото в разсадника много интересно.

„Едно дръвче се засажда като посадиш едно семенце и после то ще израсне, и трябва да мине много време, за да стане като тези големите в гората“, обяснява Мартин.

„Засаждат ги и за няколко години те порастват по-малки, но като ги гледаш повече стават по-големи, като тези в гората“, казва и Мануела.

На въпроса, дали му е интересно всичко, което научава в разсадника, Орфей отговори : „Да, много“.

Г-жа Снежана Ружинова, класен ръководител, на децата сподели : „Много от нещата, които днес чуха, те не са учили още в училище. И това, което виждат сега е много интересно, защото е ново. Надявам се, да им предадем обичта към природата и най-вече да ги научим да я пазят“.

Кампанията се осъществява по проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване, на територията на Южноцентрално държавнo предприятие“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда ‎‎2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20