Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе романът "Ане" - силен дебют на Камелия Панайотова

На 1 ноември излезе първият роман на Камелия Панайотова. Младата авторка е избрала да го нарече „Ане“ и зад неговите корици стои историята на момиче, което търси себе си. 

Книгата е с марката на ИК "Жанет 45". Оформлението е на Милена Вълнарова.

Камелия Панайотова (1999) е автор на стихосбирката „Човекът, който си тръгва“ (2021). Носител е на литературни отличия от националните конкурси „Добромир Тонев“, „Пурпурно перо“, „Георги Черняков“ и други, както и награди за детска литература и преводи от английски. Нейни текстове са публикувани в литературната периодика и онлайн медии в България, Мексико, Испания.

Ане“ ще ви припомни, че има много начини да бъдем жестоки към себе си. Но и че там, в суровия свят, някой ни обича такива, каквито сме. 

Ина Иванова

„Романът на Камелия Панайотова е болезнено автофикционално брожение по следите на изгубения дом и несъстоялото се родителство. Красив разказ за майката, за изоставянето и живота с липсата, за насилието над ума и тялото. Той ще продължава да е зловещо актуален, докато светът продължава да гледа на жените като на „едно парче месо“. В „Ане“ самото име на героинята вика към майката – за да я намери съвсем другаде.“ Това пише редакторът на книгата Антония Апостолова. 

В Деня на четенето, 17 ноември, с Камелия Панайотова разговаря Живка Танчева, може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54

Спаска Попова представя "България в мен“

Премиера на книгата пътепис „България в мен“ на Спаска Попова ще се състои тази вечер от 18 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“.   Авторката и творбата й ще бъдат представени от Иван Христов, а водещ на литературното събитие е Елена Диварова. „Пловдивската поетеса Спаска Попова издаде своята пътеписна книга „България в мен”. Още..

публикувано на 25.09.24 в 07:19

Фестивал Тракийски Мистерии с богата програма в Пловдив

На 29 Септември в Пловдив предстои грандиозна кулминация и финал на издание 2024 на Фестивал Тракийски Мистерии. Фестивал Тракийски Мистерии е първият проект в страната ни, който реализира мащабна образователна инициатива без аналог, като чрез преживяване и изкуство се предават знания за различни епохи и основополагащи за родовата ни памет..

публикувано на 25.09.24 в 07:02

"Аспект" представя творби на Цвета и Чавдар Вълови

Галерия „Аспект“ представя съвместна изложба на талантливото семейство Цвета и Чавдар Вълови под мотото „Като спомени от приказки“.  Авторите са подбрали 25 картини в смесена моливна техника и акварел, подготвени специално за изявата им в пространството на галерията.  В нея Чавдар Вълов показва свои творби за трети път. Почеркът му е деликатен и..

публикувано на 25.09.24 в 06:44