Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на БФС показа липса на здрав разум

Агресията не е нещо ново и изолирано, но в такива мащаби отдавна не се беше случвала по нашите земи. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив по повод протестите на футболните фенове в столицата по време на мача между националните отбори на България и Унгария психологът и дългогодишен преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Веселин Василев. 

"Няма да скрия, аз седях като залепен пред телевизора. Гледката беше много впечатляваща, все едно се наблюдаваха някакви революционни, военни действия, като тези, за които чуваме и гледаме, че се случват във воюващите страни – пламъци и освирепели групи от хора, които се изправят едни срещу други. И то с последствия и искания за оставки. Така че ще кажа малко баналното и почти дразнещо заключение, че причините в случая са комплексни, не могат да се сведат до една единствена и едва ли има някой умен практик, който да може да я посочи", каза той. 

По думите му очевидно е, че феновете са били подготвени и настроени за подобни действия, а също, че са били и предварително стимулирани да проявяват агресия буквално срещу всичко, което е на пътя им, включително и агресия спрямо полицията. Според проф. Василев тук става дума за нещо, което дълго е зряло у тези хора и си намира отдушника в тази комплексна ситуация.

"Истина е, че всички действия, които извършиха целокупното ръководство на футболния съюз и неговия председател, бяха върха на всякаква липса на здрав разум, пълно затваряне на очите за реалностите и действия на принципа "Ще правим както си искаме, ние държим властта в ръцете си и нямаме на мерения скоро да я предаваме", поясни той. И допълни, че в случая става дума за истинска малка война на футболните фенове срещу футболното ръководство, което упорито, абсолютно игнорирайки всякакъв здрав разум и трезва оценка на ситуацията, продължава упорито да стои на власт и никой не може да каже докога ще продължи това. 

По думите му изказванията на трима от най-великите ни футболисти, които сега са на високи постове, категорично подсказват,  че нямат намерение да си отстъпват постовете и това говори за много тежки деформации на личността.

Според психолога от тази ситуация трябва да си извадим сериозна поука.

"Много ми се иска с помощта на здравия разум да си извадим поука на ниво държавно ръководство, ръководство на МВР и футболния съюз. Като трезвомислещ човек го казвам – не е редно една власт по подобен, на границата на перверзното начин, да се вкопчва, да не отстъпва за нищо на света, да смята, че е незаменима и при положение, че отсреща се е изправила цялата общественост и от разумни и от неразумни хора, да казва „Гледайте си работата ще правим каквото искаме, всякакви поразии, всякакви дивотии“. С всички разумни средства трябва да се промени тази ситуация", подчерта той.

Чуйте още в интервюто на Димитър Владимиров с проф. Веселин Василев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39