Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът пред "сглобката" е да не свършат парите

Снимка: БНР

"Сглобката" е по - жизнена от "окопа" на БФС, защото тя се нажежава от скандали, което означава, че мърда. А футболът ни не мърда много.

По - скоро "сглобката" има вътрешни окопи, но те си ги дължат. Защото двете части на тая "сглобка" трябва постоянно да се карат, за да запазят идентичността си. Да не забравяме и, че се мразят. Защото те официално се мразят, но бяха принудени да се вземат. За да запазят своите привърженици, особено тези на ПП-ДБ, които са доста капризни, отколкото тези на ГЕРБ, ще трябва постоянно да се карат. 

Това, което не убива "сглобката", я прави по - силна.

Това каза пред Радио Пловдив Първан Симеонов,изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

В българския футбол доста време ще трябва да се излезе от комата, ако въобще се излезе, посочи социологът. И попита ние в какъв спорт сме първенци, че да очакваме, че и във футбола ще сме първенци.

Ние сме пословично индивидуалистично общество и в колективните спорове не ни бива много.

Не съм много убеден, че ни се полага оптимизъм. Ние свикнахме да бъдем на опашката във всяко едно отношение. 

Футболистите от "94-та година бяха плод на предната система. Част от нейния престиж бяха точно колективните спортове. А случилото се след това е плод на новите времена, обясни Симеонов. 

Социологът смята, че демонизирането и линчуването на един или друг ръководител или политик не е работещ механизъм.

Ако "Левски" или ЦСКА бяха успели за последното десетилетие да станат шампиони поне веднъж или два пъти, абсолютно съм убеден, че и публиките на "Левски" и ЦСКА, които бяха основна действаща сила преди няколко дни в София, нямаше да са толкова недоволни, нямаше да имат чак такова желание за промяна. 

На това ръководство на БФС му се събира малко повечко от това, което му се полага. Да, полага му да си ходи. Не може 18 години застой и да няма реални резултати, а България да е пословично слаба. 

Но също така е факт, че с малко повече късмет и с малко по - различна конюнктура, можехме и по - различни неща да си говорим.

Не вярвам в бързите решения. Дори и при смяна на ръководството на футболния съюз, бърз напредък няма да има. Защото проблемите са структурни и те са заложени като състояние на страната ни

С едно или друго ръководство на БФС нещата няма да се променят, но могат да се проветрят и това проветряване е нужно. 

Полицията малко се престара

Така Симеонов коментира случилото се по време на протеста на футболните фенове в столицата. По думите му: "полицията наистина беше малко по - пренавита". Като уточни, че той също е бил на протеста, социологът подчерта, че не е имало нещо, което да е налагало пускането на водното оръдие, както и употребата на плаки от полицаите. Нищо не оправдава и запалването на полицейския бус, отбеляза от първо лице присъствалият на събитието. 

Въпросът не е кой трябва да понесе отговорност, а какъв е стандартът. Стандартът и паметта. 

Аршинът ни при всички положения трябва да е еднакъв. В случая се определя от това дали си във властта, или не си.

Вероятно така се случва в историята - едните са красиви, а другите просто действат.

Най - големият риск  пред "сглобката" е да не свършат парите.

Симеонов отбеляза, че много рязко се е променила философията на страната ни. Тя е била умерена, благоразумна, а сега прилича на много други европейски страни и реши са приложи друга философия - да раздава повече пари на хората, те да харчат повече и това да "нагрява" икономиката

Надявам се искрено това да не излезе от контрол и да не се тръгне в някаква спирала на задлъжняване, подчерта социологът. 

Интервюто на Неда Велкова с Първан Симеонов е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49