Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът пред "сглобката" е да не свършат парите

Снимка: БНР

"Сглобката" е по - жизнена от "окопа" на БФС, защото тя се нажежава от скандали, което означава, че мърда. А футболът ни не мърда много.

По - скоро "сглобката" има вътрешни окопи, но те си ги дължат. Защото двете части на тая "сглобка" трябва постоянно да се карат, за да запазят идентичността си. Да не забравяме и, че се мразят. Защото те официално се мразят, но бяха принудени да се вземат. За да запазят своите привърженици, особено тези на ПП-ДБ, които са доста капризни, отколкото тези на ГЕРБ, ще трябва постоянно да се карат. 

Това, което не убива "сглобката", я прави по - силна.

Това каза пред Радио Пловдив Първан Симеонов,изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

В българския футбол доста време ще трябва да се излезе от комата, ако въобще се излезе, посочи социологът. И попита ние в какъв спорт сме първенци, че да очакваме, че и във футбола ще сме първенци.

Ние сме пословично индивидуалистично общество и в колективните спорове не ни бива много.

Не съм много убеден, че ни се полага оптимизъм. Ние свикнахме да бъдем на опашката във всяко едно отношение. 

Футболистите от "94-та година бяха плод на предната система. Част от нейния престиж бяха точно колективните спортове. А случилото се след това е плод на новите времена, обясни Симеонов. 

Социологът смята, че демонизирането и линчуването на един или друг ръководител или политик не е работещ механизъм.

Ако "Левски" или ЦСКА бяха успели за последното десетилетие да станат шампиони поне веднъж или два пъти, абсолютно съм убеден, че и публиките на "Левски" и ЦСКА, които бяха основна действаща сила преди няколко дни в София, нямаше да са толкова недоволни, нямаше да имат чак такова желание за промяна. 

На това ръководство на БФС му се събира малко повечко от това, което му се полага. Да, полага му да си ходи. Не може 18 години застой и да няма реални резултати, а България да е пословично слаба. 

Но също така е факт, че с малко повече късмет и с малко по - различна конюнктура, можехме и по - различни неща да си говорим.

Не вярвам в бързите решения. Дори и при смяна на ръководството на футболния съюз, бърз напредък няма да има. Защото проблемите са структурни и те са заложени като състояние на страната ни

С едно или друго ръководство на БФС нещата няма да се променят, но могат да се проветрят и това проветряване е нужно. 

Полицията малко се престара

Така Симеонов коментира случилото се по време на протеста на футболните фенове в столицата. По думите му: "полицията наистина беше малко по - пренавита". Като уточни, че той също е бил на протеста, социологът подчерта, че не е имало нещо, което да е налагало пускането на водното оръдие, както и употребата на плаки от полицаите. Нищо не оправдава и запалването на полицейския бус, отбеляза от първо лице присъствалият на събитието. 

Въпросът не е кой трябва да понесе отговорност, а какъв е стандартът. Стандартът и паметта. 

Аршинът ни при всички положения трябва да е еднакъв. В случая се определя от това дали си във властта, или не си.

Вероятно така се случва в историята - едните са красиви, а другите просто действат.

Най - големият риск  пред "сглобката" е да не свършат парите.

Симеонов отбеляза, че много рязко се е променила философията на страната ни. Тя е била умерена, благоразумна, а сега прилича на много други европейски страни и реши са приложи друга философия - да раздава повече пари на хората, те да харчат повече и това да "нагрява" икономиката

Надявам се искрено това да не излезе от контрол и да не се тръгне в някаква спирала на задлъжняване, подчерта социологът. 

Интервюто на Неда Велкова с Първан Симеонов е в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20