Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовото състояние на Пловдив е незадоволително

| обновено на 21.11.23 в 13:54
Снимка: Община Пловдив

Финансовото състояние на община Пловдив не е удовлетворително, заяви новият заместник-кмет по финансите Женя Петкова, след като в продължение на седмица е извършен финансов анализ на общината. Според нея причините за това са в недоброто управление на финансите в предходния мандат.

Анализът на обществените поръчки и изпълнението на текущите европроекти показва, че са необходими средства за приключване тези проекти. За целта ще трябва да бъдат отпуснати безлихвени заеми. 

Очакванията ни са за несигурна верификация на средствата, коментира Петкова. 

По думите й най-зле е проектът за въздуха, където е наложена 25% корекция в размер на около 14 млн. лв., като причините за това са недобрите обществени поръчки. Административният съд се е произнесъл в полза на общината, но се очаква управляващият орган да обжалва пред Върховния административен съд. 

Според Петкова в момента трябва да се осигури безлихвен заем в размер на 20 милиона лева за проектите. „Трябва да го дадем с надеждата, че тези пари ще се върнат“, посочи тя. 

В лошо състояние е и приходосъбирането. 

Към този момент са събрани 67% от планираните приходи, което е много малко в края на финансовата година, подчерта Женя Петкова. 

Предстои реформиране на неработещите структури, като вече са сменени директорите на Местни данъци и такси и Стопанската дирекция.  Цвета Попова оглави отново  общинската дирекция Местни данъци и такси, а за шеф на стопанската  е назначена Юлия Стоянова.

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млад шофьор с мощен джип помете такси в "Тракия"

Поредна тежка катастрофа в Пловдив, причинена от млад шофьор с мощна кола. Това е станало  снощи в район Тракия, в средата на кръстовището между улиците "Димитър Ризов" и "Маестро Г. Атанасов".  Там, след 21 ч.  джип под наем е профучал с висока скорост, отнела предимството на минаващо такси и се е забила в него.  От силния удар таксиметровия..

обновено на 14.06.24 в 07:08

Сметките за ток и парно от днес ще се плащат плащат само по банков път

Заради техническо обновяване на системата на EVN в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024  г. отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път, предупредиха от компанията.  Това означава, че никакви разплащания в брой на гишета, в пощите, оторизираните..

обновено на 14.06.24 в 07:08

Нова придобивка за пловдивските лекоатлети

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният администратор  на "Тракия" Георги Гатев ще открият новия корпус към лекоатлетическата зала на стадион "Локомотив". Той е двуетажен, с лице към новия булевард „Цветан Лазаров“.   Изграждането му започна през април миналата година, когато  сегашният пловдивски градоначалник беше районен кмет на..

обновено на 14.06.24 в 07:08

Започва фестивалът „Пловдив-древен и вечен“

С шествие от  Римския форум до Римския стадион стартира шестото издание на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“. Участие в него са заявили около около 200 участници  от България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Русия и Украйна. Амбиция на атрактивния форум е да създаде незабравимо преживяване за пловдивчани..

публикувано на 14.06.24 в 07:06

Влаковете за Карлово тръгват от Централна гара от 17 юни

Готова е реконструкцията на първите 4 челни коловози на Централна гара и това ще позволи движението на влакове между гарите Пловдив и Филипово. Очаква се това да стане следващата седмица, след като комисия обследва свършената работа, съобщи за Радио Пловдив инж. Гошо Къчков, началник на Железопътна секция - Пловдив. Така пътниците за..

обновено на 14.06.24 в 06:14