Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От водното оръдие журналистите направиха атомно оръжие!

| обновено на 21.11.23 в 19:04


След протестите срещу ръководството на БФС на 16-ти ноември в столицата са образувани дисциплинарни производства срещу трима служители на реда. Това отчете вътрешният министър Калин Стоянов, който изтъкна, че не приема никакви форми на насилие нито срещу мирни граждани, нито спрямо полицаи.  Изричайки това, той практически изпълни един от ангажиментите, които изиска от него премиерът Николай Денков – да осъди случилото се насилие.

Такива масови мероприятия са много тежки за охрана, особено след като категорията на тези протестиращи не е такава, каквато  бе при предишните политически протести през 2020 г.  Сега бяха събрани хора от „агитките“,  които със своите прояви по стадионите са доказали, че са рискова група, на която насилието и е много близкокоментира ситуацията на случилото се бившият  шеф на НС „Полиция“ генерал Васил Василев.

При такива мероприятия обстановката се мени изключително бързо и изисква голяма гъвкавост от полицаите да рпевъзмогнат тези прояви. Това са същите хора, които видяхме на площада – добави бившият висш полицейски началник. По думите му, лошата организация на футболните събития у нас допуска случването на такива ексцесии и използването на забранени предмети, бобмбички и ракети.

Трябваше ли да влезе в употреба водното оръдие?

Журналистите направиха от това водно оръдие едно атомно оръжие!  Тези оръдия, през 2000-та година именно аз ги договарях за покупка от Австрия. Тогава производителите декларираха, че това е едно ефикасно средство, когато не е необходимо използването на газови, димни и сълзотворни гранати.  Това е идеално срещу агресивни демонстранти! И в дадения случай струята му  беше правилно фокусирана и насочена точно като за пред баня!  Защото трябва да се има предвид, че водната сила на това оръдие има чудовищна  сила.  В Германия ни демонстрираха как на пълна мощност струята повдигна една грамадна каменна топка и я направи на парчета!  А онази вечер това ефикасно оръжие просто ги обливаше с вода, никой не пострада, дори не бе съборен от водните струи.  Това е един от начините да разберат, че трябва да се разпръснат и да прекратят  вандалските прояви – настоя генерал Васил Василев.

Що се отнася до сцените с полицейско насилие, на които се вижда как униформени бият паднал човек, той коментира, че  „От краткия кадър на видеото ние не знаем преди това какво е станало и след това какво е станало. Веднага обаче се акцентира варху този кадър – „Пребиха човек!“. Има ситуации, в които дори падналия човек е крайно опасен – ако например има в себе си огнестрелно оръжие. И ако този човек е участвал преди секунди във вандалска акция срещу полицаите с хвърляне на камъни заплашвайки живота им.  Затова има проверки, които да покажат каква и чия действително е била вината.“

При сцените с насилие в заведение, генерал Василев обясни, че полицаите влизат в такъв обект след като са видели, че там се укриват агресивни по време на протеста участници, извършители на вандалски действия. Това може да се случи, когато обстановката го налага. Полицаите свършиха работата, подчерта той. Така се прави, когато се преследват нарушители на закона – добави Васил Василев.

„Ако онзи ден полицията не беше взела мерки, а се остави да я смелят с камъни, всички щяха да кажат – полицията е беззащитна и беззъба! Това, което се случва, ще окаже неизбежно влияние и върху самите полицаи, ако те не видят, че има справедливост. 

Ако обаче се наложат наказания по нечия височайша политическа воля – това вече е недопустимо!“ – категоричен е бившият шеф на НС „Полиция“ в МВР. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09