Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ „Христо Г. Данов“ приключи проекта „Подкрепа за успех“

| обновено на 23.11.23 в 10:14

Средно училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив приключи успешно работата си по проект „Подкрепа за успех“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в периода 2019-2022 година. Основната му цел е намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. В проекта са участвали над 1800 училища, а сред тях е и пловдивското училище.

С реализацията на проекта „Подкрепа за успех“ в Средно училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив е подпомогнат равният достъп до качествено образование и по-пълното обхващане на над 150 ученици чрез дейности за преодоляване на затрудненията в обучението и пропуски. Училището е финансирано с малко над 70 000 лева, а проектът е дошъл в подходящия момент за да се преодолеят дефицитите на учениците след онлайн обучението по време на пандемията, заяви директорката на учебното заведение Гергана Аврамова.


„Този проект беше един от първите големи проекти, който осигуряваше много възможности за интегриране на децата и осигуряване на техния най-добър интерес. За първи път тогава усетих някаква подкрепа и в областта на работата на учителите, защото една от основните дейности беше разработване на инструментариум за идентифициране на потребностите на учениците, оттам и възможностите те да бъдат подкрепени, както тези, които имат дефицити, така и тези, които имат определени интереси, заложби и таланти в различни в различни области. Успяхме да осигурим подкрепа на всички деца, които имаха нужда от такава. Важното на този проект е, че се появи в точното време – във връзка с голямата криза с ковид и с преодоляване на дефицитите, които бяха невъзможни за избягване в този момент“, категорична е Гергана Аврамова.

По проект „Подкрепа за успех“ в Средно училище „Христо Г. Данов“ акцент е бил поставен върху учениците в ключовите за завършване на образователен етап класове – 7, 10 и 12 клас.

„Идеята беше за подготовка за добро справяне с предстоящите изпити, запознаване с техния формат, особеностите на провеждането и съдържанието им. И в тази област работеха много групи. В този период нямахме ученици, които да не са успели да преодолеят държавните зрелостни изпити. Подкрепата, която са получили, е била навременна и адекватна за техните нужди“, коментира Гергана Аврамова.

Основно областите, в които са работили учениците по този проект, са били по предметите български и математика. Също с голям интерес са посещавани и заниманията по природни науки, а групите по спорт.

Реализацията на проекта бележи и своята устойчивост, тъй като разработеният инструментариум за идентифициране на потребностите на учениците, се прилага и сега в училището.

Психологът на учебното заведение Мария Петрова, която също е работила по проект „Подкрепа за успех“ отчита изключителните ползи, които е имал той върху учениците.

„Проектите повлияват много положително върху децата, тъй като освен, че съдействат за преодоляване на дефицити в образователния процес, те им помагат да общуват в една малко по-различна среда и да изграждат взаимоотношения. Тъй като след ковид, а и заради навлизането на технологиите, общуването стана доста по-затруднено. А тези проекти дават възможност за директно общуване, което влияе положително върху развитието на децата изобщо.“, каза Мария  Петрова.

Психоложката е категорична, че с този проект е постигнато комплексно въздействие. От една страна – той е съдействал за преодоляване на дефицитите на учениците. От друга, установяване на дефицитите, са довели до работа за преодоляване и на проблемно поведение.

Средно училище „Христо Г. Данов“ ще работи и по проект „Успех за теб“ по новата програма „Образование“ 2021-2027, финансирана от Европейския социален фонд плюс с над 150 милиона лева. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26