Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето българи смятат изборите за нечестни - щетата е голяма


Близо половината от българите определят местния вот като нечестен, а изборите нямат съществено влияние върху електоралната картина в страната. 

Това сочат данните от последното изледване на агенция „Тренд“,  по поръчка на вестник "24 часа", проведено в периода между 11 и 18 ноември, сред 1006 души.

Оценката на отминалия местен вот показва високо недоверие към изборния процес. 47% от пълнолетните българи са на мнение, че вотът не е бил честен. 

Само 19% го определят като честен, като този дял е по-висок сред електората на ПП-ДБ и ГЕРБ. 

Превес има усещането, че местните избори няма да доведат до промяна - това споделят 44% от българите.

Съдейки по резултатите може да се каже, е двете най-големи формации запазват своите позиции от предишните парламентарни избори. Не се вижда растеж при БСП и „Възраждане“. Изглежда, че правителството не е популярно, но същевременно поечето българи не желаят нови избори и на второ място – не се очертава друго парламентарно мнозинство. Едни нови избори биха пресъздали почти същата картина. Може да има малка промяна, но тя няма да бъде структурна - коментира данните социологът от агенцията Димитър Ганев.

Убeждението, че изборите са били нечестни –това е удар върху легитимността на изборния процес. Щетата е голяма. Надяваме се това да не стане тенденция.

До каква пряка политческа последица води това? – Ниска избирателна активност.  

Въпросът вече става – накъде по-надолу?

Очакваме да видим новите избори, европейските, на 9 юни 2024 г. какви нива на активност ще покажат.

Има обаче поле за поява на нов политически субект. Хората не виждат представителство сред сегашните партии, които се предлагат.

Отчита се ниски нива на подкрепа към парламент и правителство, също и към управляващото мнозинство. Данните от този месец отбелязват най-ниска стойност.

НС остава с традиционно ниски нива на положителна оценка - 14%. Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Отрицателните оценки се покачват с 5% за един месец, достигайки до 71%.

Запазва се подкрепата от страна на симпатизантите на ПП-ДБ – 4/5 от тях дават положителна оценка на кабинета "Денков-Габриел". Докато в предходни проучвания избирателите на ГЕРБ бяха разделени на две приблизително равни групи, през ноември мнозинството от тях не подкрепя кабинета. 

Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Без съществена промяна в подкрепата спрямо президента - 36% дават положителна оценка за неговата работа, а 51% отрицателна, сочат резултатите от проучването на агенция "Тренд".

Сред негласуващите пък, доверието към изброените субекти е нулево, отчита социологът Димитър Ганев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09