Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативният бюджет на ИПИ елиминира дефицита

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

По-ниски осигуровки, нулев данък за реинвестираната печалба, съкращаване на неефективните разходи и свиване на бюджетния дефицит до 1.5% от БВП предлага Институтът за пазарна икономика (ИПИ) в поредния 21-ви Алтернативен бюджет. Това съобщи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Петър Ганев от ИПИ. 

"Целта е да представи един алтернативен поглед към държавните финанси – малко по-провокативен и смел, и да покаже как биха изглеждали те при различни политики", посочи той. 

По думите му при представянето на алтернативната финансова рамка се е получила интересна дискусия, като обединителната нишка е алтернативния поглед, който елиминира дефицита. 

"Това, което ние сме заложили е по-нисък дефицит в рамките на 1,5% и то вследствие на доста по-смели реформи, затова не е елиминиран дефицитът в първата година, но в дългосрочен план, през следващите две години ние залагаме във нашата рамка той да се сведе до 0%. Съответно при тази политика и дългът не се покачва, той остава на същите нива като в момента, тъй като правителственият план все пак залага по 2-3% на година, което е нормалко, когато имаш дефицит. Така че доста по-консервативен подход и доста по-бързо елиминиране на дефицита. Това е стратегията, която следвахме в дълъг период, може би 20 години и повече в България дефицитът беше около нулата или се планираше в средносрочен план да падне до нулата. Сега сме в нова ситуация, в която дори в средносрочен план планираме дефицит до 3%, което си е около 6,5 млрд. лв. на година", коментира Ганев.

Той обясни, че фокусът, който поставят от ИПИ е, че целта на бюджетът е да провокира чрез политика България да настигне страните в Централна и Източна Европа, както и Балтийските републики, които вече са в някои случаи до 90% от средноевропейското равнище на доходи, а страната ни все още е на 60%. 

"Виждаме, че в тези страни нивото на инвестиция е доста по-сериозно и устойчиво през годините. И затова едната от идеите, които предлагаме в сферата на данъците е нулевата ставка за реинвестираната печалба, а технически това е моменталната амортизация, когато купуваш машини. Т.е., ако дадена компания купи машини и оборудване за производство, тя може още на първата година да начисли пълната амортизация и да й падне данъчния резултат и ефективния данък, който плаща. Това е опит през данъчна политика да провокираш компаниите да инвестират, тъй като вече имат и стимул да го правят", подчерта икономистът.

Според него другата промяна е по-сериозното намаление на осигурителната тежест, тъй като това остава най-голямата тежест върху труда. 

Петър Ганев коментира и оставката на Борислав Михайлов. По думите му докато не се проведе новия конгрес на БФС и няма някаква нова власт, която да се сформира във футболния съюз, ако въобще може да се сформира, защото там има юридически казуси, доста кандидати може да се появят, темата ще остане висяща още два-три месеца и вече след провеждането на нов конгрес ще има възможност за отпушване. "Няма как, след като Борислав Михайлов е в оставка и има временно управление, да очакваме някаква промяна", категоричен беше той. 

Според него държавата трябва да приложи има комбинации от мерки, за да се оправи футболът,  не може само да се хвърлят пари в инфраструктура. 

"Това видяхме в Пловдив – сравнително хаотично, то не  е резултат от дългосрочна програма или политика, а просто няколко решения първо на правителството, после на общината, която вече нямаше и избор, все пак двата стадиона трябваше да се довършат.  Да те, ще станат хубави, но само по себе си това не променя футбола в Пловдив. Виждаме, че привърженици на двата отбора също протестират и спрямо БФС, понякога и помежду си, видяхме най-различни вълнения в двата клуба. Така че по-скоро трябва да се търси решение, което е класическо, както се е случило в Англия и по света в края на 80-те и началото на 90-те. Ако държавата влиза с пари в инфраструктура, тя да търси насреща промяна, прозрачност, институции, които да работят, правила, разделяне на лига и футболен съюз, адекватно управление и комерсиално на професионалния футбол в това число и телевизионните права, които са най-големия приход. Т.е. трябва да е комбинация от мерки. Не може само да хвърляш пари и да казваш: "Ами то нищо не се променя, а ние хвърлихме 50 милиона". Но това е наложително. От друга страна пък, колкото и да го променяш този футбол, ако нямаш добра инфраструткура, ти вече си изостанал безкрайно от това, което се случва в Европа", заключи Петър Ганев. 

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45