Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Апокалипсиса" в Кукления театър

| обновено на 30.11.23 в 06:44

Най-новата постановка на Пловдивския Куклен театър е „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, чиято премиера е на 30 ноември и 1 декември.

Паметливи любители на Мелпомена ще се сетят, че тази пиеса на Георги Господинов вече е поставяна пред 13 години от Маргарита Младенова с Малък градски театър „Зад канала“. Сега нов прочит на тази драма прави режисьорът Лео Капон с трупата на Пловдивския куклен театър.

На колажен принцип Георги Господинов разказва истории за това как минаха 90-те и как влязохме в новото хилядолетие с по един микроапокалипсис в аванс.

Истории, сенки и гласове, които се навързват, допират, понякога през отделна фраза, за да дадат силуета на едно тяло, ранимо, неразказано, направено от самота.

Според режисьора Лео Капон това е времето, в което е живял и иска да разкаже за него на младите хора – на първо място актьорите от трупата на Кукления театър.

Пиесата е за едно време, в което съм живял и ми се прииска да разкажа за него на тези млади хора, за да направят по-точна преценка за това какво се случва и от какво имаме нужда. Това, което мен ме вълнува, е, че можем да разкажем историите си единствено скрити зад някаква маска“ – споделя Лео Капон.

Младият актьор Велизар Евтимов отговаря на въпроса дали времето, за което му разказва Лео Капон – началото на прехода, му харесва:

То става малко по слухове на очевидци. Става едно търсене от наша страна, защото Лео ни представя едни факти и данни, но и ти сам разпитваш баби, дядовци, майки, бащи... На мен не ми е било ясно как сте се редили на опашки за хляб и мляко, примерно. Хем е трудно, но хем и приятно да видиш един нов начин на живот, който не ти е бил ясен“.

Актрисата Елин Стоянова разсъждава върху въпроса за личния апокалипсис и за това как си го представя от името на своето поколение – младежи, раждани през 90-те.

„Всъщност апокалипсисът е нещо много хубаво за мен, точно от гледна точка на това Откровение, за което Лео говори. Любимата ми реплика от пиесата е: „Апокалипсисът е много лично нещо!“.

Премиерата на „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ е на 30 ноември от 19 ч., като на следващия ден – 1 декември също ще има представление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

публикувано на 07.05.24 в 10:46

Преге - предаване за света на книгите, 04 - 10 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 04.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Шекспир. Венецианският търговец. 160 стр., 4А, Изток-Запад, 2024. Ларш Кеплер. Паека. 576 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024. Джеймс Патерсън.Крос в смъртоносна хватка. 320 стр., ок. 4А, Хермес, 2024...

публикувано на 07.05.24 в 10:40

Започва "Театър на сенките" в Пловдив

Възпитаници на ОУ „Захари Стоянов“ в пловдивския квартал Коматево се включват в интерактивна Демо работилница, с което стартира празникът на сценичното изкуство, който среща миналото с бъдещето в Пловдив. Това е призмата, през която тази година Сдружение „Арте Визия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив представя хилядолетния  „Театър на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30

Днес е Светли вторник, почитаме Св. Богородица

След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. На Светли Вторник се отдава почит на Богородица.  По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.  Християните се..

публикувано на 07.05.24 в 07:05