Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фигурата на Делян Пеевски се приема безкритично

"Това, което хората не виждат под повърхността на фактите, е кой консумира реално властта. Видяхме как едно коалиционно управление сега изцяло е зависимо от подкрепата на ДПС и без него това управление отдавна нямаше да съществува и щяхме да бъдем изправени пред нов избор". Това заяви политологът от УНСС д-р Александър Димитров.

По думите му, през последните 30 години ДПС се намират непрекъснато на "възела" на властта и понеже нямат голям уклон към  това да говорят идеологически, а да се интересуват от стабилността на властта, в която участват, те нямат проблем с това да подкрепят всяко едно управление. 

"Виждаме, че въпреки сътресенията в управлението и огромното напрежение между двете политически сили,  с нарастващото влияние на ДПС, за да съществува тази коалиция, все още управлението крета някакси".

Д-р Димитров подчерта, че ДПС се явяват спойка в тази коалиция и както винаги, те са асиметричен консуматор на власт. "Те придобиват повече властови позиции, отколкото тяхното реално присъствие  в Парламента реално би им позволило. В това те са забележително добри".

Фигурата на Делян Пеевски в политическия живот на България е уникална от гледна точка на това, че непрекъснато се трасформира - от самото му споменаване, което през 2013 г. отприщи вълна, която свали цяло правителство, сега - 10 години по-късно, се превръща в основен политически персонаж, който се появява дори повече от Бойко Борисов като медийно присъствие и това е забележително изместване на фокуса.Той не отговаря на  класическите лидерски профили, но в редицдите на ДПС е достатъччно централна фигура. Чрез тяхната легитимация той получава увереност. Но не блести с качествата да кажем "...това е българският държавник".

"Неговата фигура се приема безкритично, сякаш това е напълно нова фигура, която преди не е съществувала в политиката и това е изненадващо". 

Според д-р Димитров, българският избирател сякаш няма политическа памет. 

"В  публичната власт сега са всякакви бивши кадри на БСП, на служебни правителства, бивши кадри на ГЕРБ. Това не са нови политически лица, а властови политически функционери отгоре дододлу".

Напрежението в управлението в момента напомня, че приближава времето на ротацията. След три месеца ще се реализира сега обсъжданият бюджет. В управлението на столицата няма никаква динамика, но извън публичното говорене се води голям диалог между политическите сили, които явно не стигат до разбирателство.

По думите на Димитров,  в страната не се говори за управление с реална програма, а за управление от ротация до ротация. "Именно в такива къси периоди с внезапно напрежение фигури като Пеевски излизат на преден план и служат за медиатори между основните политически сили в Парламента". 

При обсъждането на бюджета няма доволни страни от различните социални партньори, които участват в обсъждането, има дефицити на аргументи и обяснения защо нещо се прави. Усещането е, че бюджетът се прави на парче и е скърпван, заяви още д-р Александър Димитров..  

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33