Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е късно да се ваксинирате срещу грип

Броят на заболелите от вирусни инфекции в Пловдив през последните няколко седмици постепенно нараства. Заболелите от Ковид бележат лек спад, но има различни други вирусни и бактериални заболявания. Засега случаите на грип са единични, джипитата тепърва го очакват да дойде.

"Имаше повишаване на заболеваемостта от Ковид преди три седмици. В момента по-скоро заболелите от Ковид малко намаляха, но бяха наистина много, както при предишните вълни, просто не всички се регистрираха. Има различни други вирусни и бактериални заболявания, множество на брой като причинители, но средно много като брой болни. За случай на грип вчера чух, но не съм виждал за първи случай, дал положителен тест на грип А, но това все още не е проверена информация, така че грипът го очакваме тепърва да дойде", коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив пловдивският общопрактикуващ лекар д-р Георги Цигаровски, който е и председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. 

По думите му преди 3-4 седмици е имало доста заболели от вирусни инфекции, свързани с есенния сезон, но сега броят им е понамалял. Той допълни обаче, че спрямо лятото заболелите са повече. Хората се оплаквали от кихане, кашляне, хрема, мускулни болки, повишена температура от 37,5 до 38,5-39 градуса. Намалели са стомашно-чревните инфекции. 

Според д-р Цигаровски максимумът на грипа традиционно е в периода 1-10 февруари. "Но той вече пристига, така че в следващите седмици вероятно ще има засилване на симптомите. След първите три до пет поредни дъждовни студени дни, когато всички се затворят в къщите и заведенията, при затворени прозорци, тогава ще имаме отново рязък скок на инфекциозните заболявания", категоричен е лекарят. 

Според него всички страдат от грипната инфекция. "Никой не го щади - от 0 до 100 години. Понякога даден щам засяга повече една възрастова група - примерно по-младите хора, защото примерно родените преди 1976 година са се срещали с негов "братовчед" преди години и имат някакъв имунитет или поне по-леко го карат. Но това ще стане ясно, когато дойде грипа, защото все още не знаем какъв грипен щам ще дойде и как ще се държи", поясни джипито.

Той препоръча желаещите да се ваксинират срещу грип, особено ако са над 65 години, да го направят. По думите му не е късно, защото все още има достатъчно време хората да си изградят имунитет. Никога не е късно и за ваксина срещу Ковид, тъй като той вероятно ще циркулира в следващите поне 20-30 години, каза още д-р Цигаровски. 

Той съобщи, че в неговата практика са поставени поне 100 противогрипни ваксини от отпуснатите безплатно за възрастни хора. Много от по-младите му пациенти също си закупували от аптеките и си поставили. В момента в аптечната мрежа нямало откъде да се закупят противогрипни ваксини. 

Според лекаря през последните години през зимата върлува не само ковид, но и грип. Той предупреди, че истинският грип също е доста тежка инфекция и може да бъде потенциално смъртоносна. Д-р Цигаровски даде пример със смъртните случаи по време на епидемиите от свински и птичи грип. Той препоръча да се спазват общите профилактични мерки - измиване на ръце, проветряване на помещенията, повече престой на чист въздух, по-малък контакт с болни и носене на маски.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52