Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест преди насрочения втори старт на делото срещу близнаците от Цалапица

Адвокатката на почернената майка на Митко призова за отлагане на процеса докато Рангел Бизюрев не бъде разпитан у нас

| обновено на 01.12.23 в 16:07

В Пловдивския районен съд за втори път стартира разпоредителното заседание по делото срещу братята Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. 

Те са обвинени за помагачество в бягството зад граница на Рангел Бизюрев, сочен за пряк убиец на 24-годишният Димитър Малинов от същото село.  

Вторият старт на процеса бе белязан с протест на хора от Цалапица.  те настояват да не бъде даван ход на делото преди да бъде разпитан у нас задържания в Дания Рангел Бизюрев.  Очакванията са,  че показанията му могат да променят хода на делото. Пред Съдебната палата се събраха 20 души.

Преди месец съдът върна делото в досъдебна фаза, тъй като близнаците трябва да имат отделни адвокати, а не един общ, тъй като се оказа, че показанията им се разминават. В тях единият признава, че е съпричастен с извършеното, докато другият отрича да е замесен. 

В сряда стана известно, че издирваният за убийството Рангел е задържан в Дания и според прокуратурата се очаква в разумен срок да бъде екстрадиран в България. 

Междувременно Антоанета Николова, адвокат на майката на убития Митко първа призова на делото да не се дава ход преди Бизюрев да бъде подробно разпитан след привеждането му у нас. Според нея това се налага, понеже в момента братята прехвърлят вината единствено върху него, но не е изключено реалността да е коренно различна. Затова прокуратурата трябва да поиска отлагане на процеса до екстрадирането на Рангел Бизюрев, смята адвокатката. 

Очаква се за съдебното заседание от Цалапица да пристигнат близки, роднини и подкрепящи родителите на убития младеж. Вече четири месеца обществеността там провежда постоянни протестни митинги с искане за най-тежки наказания за убийците, към които те убедено причисляват и братята Динкови. 

Главна причина за тяхното недоволство е обвинението към близнаците само за „помагачество“,  което предвижда максимума от 5 години затвор. Затова хората настояват те да бъдат привлечени като преки съучастници в убийството и да получат най-тежки наказания, заедно със сочения за пряк извършител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ентусиасти от цялата страна идват за „Народен събор Пловдив“

От 17 до 19 май сърцето на България отново ще бие в ритъма на фолклора. Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България - „Народен събор Пловдив“.   Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в..

публикувано на 17.05.24 в 08:46

Драмата приключи - Венцеслав Караджов се предаде

Приключи драмата с барикадиралия се в дома си бивш полицай Венцеслав Караджов, който снощи се заключи в дома си в Пловдив.  По информация от пловдивската полиция,  малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива и така инцидентът е завършил без пострадали.   Той не е бил въоръжен, в дома му не са открити и взривни..

обновено на 17.05.24 в 08:33

Матурите започнаха - изтеглиха вариант №15 по БЕЛ

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва  в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. В Пловдив и областта той  ще се проведе в..

обновено на 17.05.24 в 08:32

Започва пролетния Панаир на занаятите

Открива се  пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. Тази година се той провежда с благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун.  Акцент в програмата е художественото плетиво, което ще бъде представено на пленера "Шарени чорапи". Майстворството на дантелата пък ще бъде деменстрирано от гост майстора Галина Симеонова...

обновено на 17.05.24 в 08:32

Безплатни инициативи за Световния ден за борба с хипертонията

В чест на 17 май - Световния ден за борба с хипертонията, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив организира две инициативи. Клиниката по кардиология на университетската болница ще отвори кабинет № 11 на партерния етаж на бул. Пещерско шосе за безплатни прегледи на сърцето. Те ще се проведат на 17 май от 9:00 до 13:00 часа след предварително записан..

публикувано на 17.05.24 в 08:32