Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само след конкурс да се назначи нов главен архитект на Пловдив

От ПП-ДБ правят призив към кмета Костадин Димитров да организира конкурса

Общината избра 1 декември за празника със запалването на светлинките на коледната елха. Тази седмица от новата общинска власт започнаха темите за спасяване на проекти и желанието за решаване на сложни казуси, наследство от Здравко Димитров.

Говорим с Добромира Костова, заместник-председател на ОбС-Пловдив за идеята на тяхната група ПП-ДБ, нов главен архитект да бъде назначен само след конкурс, както и по подновения дебат за Пешеходния мост в Пловдив, който да се преобразява. 

Костова заяви, че работата на новия ОбС-Пловдив започна спокойно, днес ще се проведат първите заседания на сформираните комисии. 

Тя допълни: За нас, от коалиция ПП-ДБ - темата за нов главен архитект на Пловдив е изключително важна и ключова, защото в предишния мандат на Здравко Димитров, гл. архитект беше назначен, дори преди това Димитър Ахрянов да е бил отхвърлен в проведен конкурс.

Сега отново имаме случай, пак по заместване, при който новият кмет си доведе архитекта от жилищен район Тракия, каза Костова. Тя подчерта, че това е изключително важен пост за общината, при това във вторият град на държава-членка на ЕС. От ПП-ДБ ще настояват пред новия главен архитект да решава проблема с презастрояването на Пловдив.

Добромира Костова каза за Пешеходния мост, че имат предложение от общината да преговарят с БРР за да се придобие моста, който е даден на концесия. Тя е само 1000 лева на месец. Тя подчерта: трябва да се направят подробни финансови анализи, за да видим дали всъщност не можем дори да прогнозираме печалба при хипотезата общината да управлява моста от сега при сегашните условия до края на периода на концесията, за да бъде оправдана на 100% инвестиция от 4,5 милиона.
Другата седмица, на 6 декември предстои среща по темата за Пешеходния мост в Пловдив.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47

Не искайте по-малка, а по-работеща администрация

„Изкуството е онова нещо, което ни кара да забравим неволите в нормалния живот и ни връща отново мечтите“, каза  служебният министър на културата Найден Тодоров. По думите му, независимо от това, че средствата за култура в България, които държавата отделя в момента са едва около 0,5%, не те правят изкуството. „Парите подпомагат..

публикувано на 24.09.24 в 10:04

Изборът сега е между тоталния разпад и политическия разум

Водачът на градската и на областната листа на ИТН за Пловдив Станислав Балабанов днес ги регистрира в Районните избирателни комисии. След него в листата за Пловдив - град се нареждат Танер Тюркуглу, който е народен представител в сегашния парламент, Йордан Василев, Димитър Стефонов и Ради Минчев.  В областта втори е Лъчезар Бакърджиев,  Радослав..

публикувано на 23.09.24 в 12:47

Влизам в кампанията, за да си върне ГЕРБ лидерството в Смолян

Кметът на Смолян Николай Мелемов е сред тримата действащи кметове на ГЕРБ, които ще поведедт листи за народни представители в поредните предсрочни избори на 27 октомври. Съз задачата да доведат повече избиратели са кметът на Бургас Димитър Николов и на Стара Загора Живко Тодоров. В интервю за Радио Пловдив Мелемов уточни, че не се ласкае от решението..

публикувано на 23.09.24 в 10:37