Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът на политическата ни сцена става все по- лош

От много време наблюдаваме една трагикомедия, която се развива и от комедия се превръща в трагедия за гражданското общество демократичните процеси у нас, така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира поредните напрежения и постигнатото съгласие между партньорите в управлението на страната.

"Всичко, което виждаме е театър на вътрешна борба. Има противостоене между управляващите, но съставните басти на сглобката са принудени да бъдат заедно, те нямат избор и действията им могат да бъдат разбрани само през призмата на театъра. Играта е видима и крайното решение винаги е запазва сглобката, защото нейните лидери са притиснати от чуждо посолство да продължават с управлението такова каквото е сега", уточни проф. Христова.

Тя добави, че не е останало нищо скрито вече, защото, според нея , ясно се вижда, че основните играчи и действащи лица в управлението са силно принудени и подчинени на определено изискване и жертват всичко около тях заради личното си оцеляване. "Партиите губят рейтингите си, сривът на лидерите също е видим и в България няма дори опозиция, която да е легитимна. Положението е лошо и всичко се срива". 

Проф. Антоанета Христова изрази увереност, че голяма част от българите чакат нещо да се случи, защото тази картина в управлението не може да продължава повече. "Не може вчера да си взел едно решение за НЗОК и днес да искаш всичко, които си избрал вчера да си подадат оставка. Не може решенията ти да са толкова безпринципни и нездрави, че да съществуват само заради една връзка". 

Според нея ПП-ДБ изсмуква ГЕРБ, а не обратното. "Аз смятам, че именно ГЕРБ понасят големия удар. Бойко Борисов и ГЕРБ се държат в НС като подвалстни и допълнителен пръст, който дава легитимност на законите на ПП-ДБ. Затова ГЕРБ губи авторитет и избиратели. От своя страна ПП-ДБ води своята битка и дърпа към ляво либералната идеология, а това поставя ГЕРБ в губеща позиция".

Проф. Христова смята, че смяната на премиера при бъдещата ротация няма да се промени нищо, защото в управлението ще бъдат пак същите хора. "Договорката беше, че правителството ще остане, само ще бъде сменен вицепремиера. Лидерите на ПП0ДБ няма да изпуснат властта и да променят позициите си. Те ще се позоват и на логиката, че когато едни хора са навлезли в работата няма смисъл да бъдат сменяни".

В заключение Антоанета Христова прогнозира, че ще продължим да гледаме некачествен политически театър, докато външен фактор реши, че "излагацията на това правителство трябва да спре". Тя изрази предположение, че това ще се случи през ДПС и Пеевски. "Решението ще бъде продиктувано отвън, защото нищо от обещанията на управляващите за еврото и Шенген няма да се случи".  

"Политическото шоу у нас не е добре режисирано, защото е изпуснато от контрол, просто се чака да се смени властта в САЩ догодина и тогава ще дойде развръзката за нас - т.е. ще бъде разпусната примката около шиите на българските политически лидери в сглобката", прогнозира политическият психолог проф. Антоанета Христова..

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50