Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на доброволеца в сърцето на КЦМ

ХОЛДИНГ КЦМ 2000 отбелязва Международния ден на доброволеца с 4 инициативи по програмата „КЦМ Благодетел“ и Благотворителен Коледен базар.

Инициативи са изпълнени с доброволния труд на работещи в Холдинга и подкрепени финансово от КЦМ.

Проектът с най-много дейности през изминаващата година е този за преобразяване двора на Звено „Майка и бебе“ към Комплекса за социални услуги-Пловдив. В звеното се осигурява подслон и се развиват социалните компетентности на самотни и непълнолетни майки с техните деца, майки в затруднено социално положение или подложени на насилие, както и бременни в риск да изоставят децата си след раждане.

По проекта са подменени и боядисани дворните врати на комплекса, а стените са измазани и безвъзмездно изрисувани с приказни герои от художника Ангел Каравланов.

По повод 18 ноември – Световния ден без тютюнев дим, съвместно с РЗИ-Пловдив са осъществени информационни беседи сред ученици от начални и гимназиални класове от пловдивските училища НУ „Христо Ботев“ и ПГМТ „Проц. Цветан Лазаров“, както и сред жителите на Асеновград. По програмата са отпечатани информационни брошури, подготвени от Министерството на здравеопазването и е осигурена специална пушеща кукла, показваща нагледно на най-малките как катранът от цигарите се натрупва в белите дробове.

Изпълненият проект в ЦНСТ „Свети Георги“ – Пловдив, е насочен към настанените в звената „Защитено жилище за лица с психични разстройства“ и „Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост“. По програмата са осигурени художествени  и дървени материали за провеждане на арт терапевтични работилници. Участниците в програмата успяват да изработят къщички за птици, както и библиотека от дървени щайги, в която да подредят дарените от Народна Библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив книги.

Най-личният проект за годината е този, насочен към дете, болно от диабет, настанен