Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има огромен отлив от професиите в културния сектор

Протестите на работещите в сферата на културата през ноември не дадоха резултат и утре, на 6 декември те отново ще настояват за по-добро финансиране. 

Този път надсловът е "Народ без култура е народ без бъдеще!", говорим с Борис Кучков, председател на синдикалната организация към КНСБ в Държавна опера-Пловдив. 

Изпълнителят каза, че са готови за протестите от много дълго време, организирали са ги и ги очакват отново. Надяваме се, че този път те ще дадат резултат, защото и нагласите в обществото са такива, че наистина хората имат нужда от култура, искат я, подчерта Кучков.

Според синдикалиста водещото е да се увеличат трудовите възнаграждения на работещите в сферата на културата, защото има цялостно недофинансиране на културния сектор. 

"Заплатите ни са по-близко до минималната, като началната основна започва от 1100-1200 лева", посочи Кучков. По думите му днес съществува силно недофинансиране на общинските културни институти.

Кучков каза още: "Държавна опера-Пловдив, не може да се оплаче от липса на публика. Ние имаме много представления, ние сме благодарни, че имаме Античния театър с грандиозн