Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сули Сеферов с юбилейна изложба в галерия „Артистика“

| обновено на 05.12.23 в 14:26 | Интервю
Снимка: галерия "Артистика"

На 8 декември, художникът Сули Сеферов отбелязва своя 80 годишен юбилей, с изложба в галерия „Артистика“ - „Сули Сеферов и приятели. Юбилейна изложба“. Тодор Тодоров, Евгений Кузманов и поетесата Кети Бозукова са част от събитието. Откриването на изложбата е този петък, от 18.00 часа.

Името на Сули Сеферов започва да се чува още от първите години на самостоятелната му кариера, като художник. И до днес, той често цитира и следва сакралната фраза на своя учител проф. Илия Петров, че човек трябва „да уважава занаята“. Приказната живопис, която Сули Сеферов създава, показва отношението му към изкуството и неговата душевност.

Художникът е роден в София. Родителите му са кореняци софиянци. Завършил е Национална художествена академия в София през 1969 година, в класа на проф. Илия Петров, специалност "Живопис". През 1972 година специализира за една година в Москва, в „Суриковската художествена академия“. Участвал е във всички общи Национални изложби и в много български представяния в чужбина, в страни като Канада, Сащ, Гърция, Кувейт, Франция, Мексико, Полша, Швейцария, Япония, Англия, Югославия, Германия и други страни. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Пушкинския музей в Москва, галерия „Лудвиг“ в Кьолн, почти всички галерии в България и много частни сбирки в страната и чужбина. Носител на много български и чужди награди, и отличия.

„Много често ме питат, защо от София отиваш да правиш юбилейна изложба в Пловдив?“, споделя Сули Сеферов. „Първо, защото имам доста приятели в Пловдив и заради любезната покана. Освен това, моята майка, която е родена в София, на 4 годишна възраст, заедно със семейството ѝ се преселват в Пловдив, защото нейният баща, моят дядо, е бил занаятчия и е имал работа там. Докато беше жива, тя говореше много за Пловдив. Беше влюбена в този град, защото е живяла 28 години в него. Цялото ѝ детство и младостта ѝ са преминали там. Така, че се чувствам, по някакъв начин, много близък с Пловдив и заради мои приятели, големи художници от града, които вече ги няма“, казва още Сули Сеферов.

Но, където и да пътува по света, той признава, че винаги се е чувствал балканец. Неговата привързаност към родната земя и към обикновения човек, проличават и в неговите творби.

„В моя род има представители от почти всички балкански страни. Не мога да се причисля към едни или други, за да бъда толерантен към всички казвам, че съм балканец. Знам и добродетелите на балканските народи, милосърдие, състрадание, чувството за общност, нещо характерно за нашите хора тук. Това не трябва да се губи“, категоричен е художникът.

За него, професор Ивайло Знеполски споделя: ,,Твоите картини, рисувани с рядка за нашето съвремие чувствителност припомнят на всички нас общите ни човешки корени и пречистено, като послание, ни възвръщат упованието в непреходните ценности.

Художникът Сули Сеферов е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова
Още от категорията

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19

Предлагат Валя Балканска да бъде отличена със "Златен век"

Общинските съветници от коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ" и КРОС в Общинския съвет – Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев Валя Балканска да бъде удостоена за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура с отличието „,Златен век" – огърлие и звезда по повод Деня на народните..

публикувано на 22.02.24 в 11:52

Премиера на "Моята прекрасна лейди" в операта

Държавна опера Пловдив представя „Моята прекрасна лейди“ под диригентската палка на Владимир Бошнаков. Режисьор на постановката е Нина Найденова, а хореографията – на Боряна  Сечанова. В ролята на Елайза Дулитъл дебютира младото сопрано Мария Анастасова, а  ролята на Хенри Хигинс изпълнява Атанас Сребрев. Мюзикълът е базиран..

публикувано на 22.02.24 в 06:29

Антония Дуенде среща Глаголицата с Брахми

Художничката-изследовател Антония Дуенде  открива  изложбата „Глаголически следи“  в галерията на Общинския съвет в Пловдив.  Интересът на Антония Дуенде към глаголицата  идва от семейството по майчина линия. Тя е дъщеря  на  проф. Надежда Драгова, която с десетилетия се занимава с Кирилометодиевистика и Балканистика.   Интересът ми към..

обновено на 21.02.24 в 12:24

10 старинни икони ще реставрират в Бачковския манастир

Стамен Пепелишев , уредник на музея на Бачковския манастир разказа за създаването на музея и за най-интересните експонати - сред тях са иконата с две лица на Свети Архангел Михаил, както и Дарохранителница от 17 век, която е една от най-богато украсените у нас. Запазеното иконно богатство, църковна утвар, щампи, обковки на старинни..

публикувано на 21.02.24 в 10:06