Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът за Шенген с Австрия и с Нидерландия е различен

Аргументите на България и Румъния за членство в Шенген към Австрия и Нидерландия трябва да са различни, каза евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк, който вчера участваше в протест във Виена срещу ветото й, а днес пътува за Хага за разговори с политически лидери. 

Според него Австрия, която на последната среща наложи вето и на София и на Букурещ за Шенген, е притеснена от наплива на мигранти и затова страната трябва е много фокусирана в обясненията какво прави за охраната на европейската граница. "Защото е имало 80 хиляди опита за нелегално влизане в нашата страна и те са спрени през последните 8-9 месеца. Това е нашият опит, който трябва да подчертаваме. Основното притеснение е, че България не охранява добре европейската граница. Това притеснение беше насадено заради вътрешно-политическа дискусия, но се намираме в такова положение, в което независимо колко тежат аргументите, те са в публичното пространство", коментира евродепутатът.

В Нидерландия аргументите ни трябва да са свързани с това, че България е изпълнила всички критерии за Шенген, води дебат по конституционните промени и въпреки че върховенството на правото никога не е било обвързващ критерий, Нидерлания винаги е била по- скептична към влизането ни в Шенген по този пункт, обясни той. 

"Ако в Нидерлания моята сила е през дипломацията и политическите контакти на ДПС в либералното семейство, то със същата сила нашите аргументи бяха подкрепени от Румънката федерална партия и от австрийските либерали, които са много силен глас за членството на двете страни в Шенген", добави Кючюк.

На въпрос дали вижда сигнали в полза на София и Букурещ от Виена и Амстердам той отговори, че качествена промяна се постига с количествени натрупвания. "Еднопосочни и конкретни действия са необходими за забележителна промяна. Много е важно до края на годината да мобилизираме целия си ресурс и да говорим и работим за влизането в Шенген", каза съпрезидентът на АЛДЕ.

Илхан Кючюк изключва варианта за разделянето на двете страни от пакетно влизане в Шенген, защото това не се е случвало досега. Освен това нито една държава няма да спечели от разделянето, защото на границата с Гюргево пак ще се чака между 12 и 14 часа. Щетите за икономиката и конкурентноспособността в ЕС ще са огромни, а в геополитически смисъл щетите ще са още по- големи, защото това ще ни остави в периферията на ЕС, смята евродепутатът.

Той смята, че е много е важно да влезем напълно в Шенгенското пространство, а евентуално решение за поетапно влизане трябва да бъде изключително добре прецезирано от МВнР и да се вземе след задълбочен анализ. Частичното приемане означава първо по въздух и после по суша.  За да не се поставят нови условия към двете страни, ако се стигне до частично присъединяване, трябва да се поискат  конкретни срокове за пълноправно членство, е позицията на Илхан Кючюк.

По повод на кандидатурата на Марк Рюте за Генерален секретар на НАТО евродепутатът заяви, че София не трябва да бърза с подкрепата си за нея, защото тази позиция е много важна. "Не трябва да се бърза и тези които смятат, че страната ни трябва да покаже твърдост мислят като мен", заяви Кючюк.

Извънредните срещи не са изключение за Европейските институции, по- скоро са правило. 

"Не виждам пречка ЕС да бъде свикан до края на годината и да бъде постигнат консенсус и добрата новина да дойде в началото на 2024-та година", заключи съпредседателят на АЛДЕ.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49