Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът за Шенген с Австрия и с Нидерландия е различен

Аргументите на България и Румъния за членство в Шенген към Австрия и Нидерландия трябва да са различни, каза евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк, който вчера участваше в протест във Виена срещу ветото й, а днес пътува за Хага за разговори с политически лидери. 

Според него Австрия, която на последната среща наложи вето и на София и на Букурещ за Шенген, е притеснена от наплива на мигранти и затова страната трябва е много фокусирана в обясненията какво прави за охраната на европейската граница. "Защото е имало 80 хиляди опита за нелегално влизане в нашата страна и те са спрени през последните 8-9 месеца. Това е нашият опит, който трябва да подчертаваме. Основното притеснение е, че България не охранява добре европейската граница. Това притеснение беше насадено заради вътрешно-политическа дискусия, но се намираме в такова положение, в което независимо колко тежат аргументите, те са в публичното пространство", коментира евродепутатът.

В Нидерландия аргументите ни трябва да са свързани с това, че България е изпълнила всички критерии за Шенген, води дебат по конституцион