Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на Виктор да е по-самостоятелен

7-годишният Виктор Петров от Пловдив и тази година ще бъде подпомогнат от "Българската Коледа". Малчуганът е с хидроцефалия, детска церебрална парализа и епилепсия. Говорът му все още е затруднен, затова продължава да посещава логопед, разходите за който се поемат от благотворителната кампания. Но напредък има, казва майка му Десислава Пирчева – Петрова, а Вики демонстрира, че може да каже името си и на колко е години. 

"При нас промяната е предимно в говора, Виктор говори много повече и много по-разбираемо. Учим се да четем, познаваме буквите, да смятаме и вървим напред. Двигателно също много напреднахме, но все още има нужда от придружител до него. Би трябвало догодина да сме в първи клас, тъй като тази година го отложихме, с идеята да е още по-подготвен", разказа майката. Тя допълва, че "Българската Коледа" помага основно за логопед в България. 

"Посещаваме го между два и три пъти седмично, за да можем да подобрим все повече говора. Смея да каже, че много по-добре се справяме и резултатите са налице", усмихва се Десислава. 

Виктор и майка му бяха на рехабилитация в Истанбул съвсем скоро. Оказва се, че в България такъв тип терапия няма. Но детето бележи напредък и е доста по-стабилно, като вкъщи се оправя съвсем сам.

"Основните ни нужди са от ежедневна рехабилитация, която я провеждаме в чужбина. След това работим вкъщи с него. Посещаваме логопед, психолог и педагог, тъй като вече трябва да се научим да пишем, но фината моторика ни е проблем и затова ходим при специалисти, които ни помагат. Рехабилитацията, която се провежда в чужбина, няма къде да я получим в България и неслучайно резултатите, които постигаме тук няма как да бъдат постигнати. Затова вече четири години продължаваме нашето лечение извън нашата държава", посочи майката. 

Тя разказа, че освен за логопед, помощта от "Българската Коледа", която от години е една и съща, отива за психолог и педагог. Процедурите в Истанбул родителите плащат сами.

"Българската Коледа" ни помага за специалистите, при които ходим в България, това са логопеда, психолога и педагога. За чужбина няма как да получим финансиране, тъй като се провежда рехабилитация, каквато все пак има и в България. Затова сме благодарни за средствата, които са отделени за нас от "Българската Коледа", макар те да са минимални и сумата да няма промяна вече много години. 

Смея да кажа, че това е единствената институция, която до днес остана толкова години, макар и само по Коледа, да се сеща, че има и такива деца, макар че те са целогодишно и ежедневно сред нас. Но все пак ние сме благодарни и на малкото", казва Десислава Пирчева - Петрова. 

Виктор има поставена  клапа на главата заради хидроцефалията. В момента епилепсията му е овладяна. Но за да се грижи за него, майка му Десислава е напуснала работа.

"Миналата година се наложи да напусна работата, която много си харесвах, но вече нямаше как да продължа да работя. Много е трудно, особено за нас, майките, тъй като ние с тези деца сме ежедневно и непрекъснато. Няма значение дали си болен или имаш друг ангажимент, тъй като детето ти има нужда постоянно от теб и ти трябва да си на линия, независимо от състоянието ти", обяснява тя. Но е категорична, че постигнатите добри резултати през последните четири години дават шанс на Виктор един ден да бъде самостоятелен. "Но, когато виждаш, че има резултат и той е видим за всички, даваш всичко от себе си, мобилизираш се и продължаваш борбата", подчерта майката. 

След посещенията при логопеда, момченцето тази година е научило още едно стихотворение – Аз съм българче, и го казва с гордост.

Родителите на детето са много благодарни на дарител, който се свързал с тях след репортажа за него по Радио Пловдив за "Българската Коледа" преди две години.

"Преди две годинии, след като беше излъчено нашето интервю по радиото, с мен се свърза един господин, на който искам сърдечно да благодаря, тъй като и до днес помага на Виктор и за нас това означава наистина много. Затова му благодарим от сърце", казва Десислава.

А Виктор вече подготвя писмото си до Дядо Коледа и го чака с нетърпение. Поръчал му е бонбони и малка къща за игра. Заедно с майка си пожелават на всички най-вече здраве. 

А ето и банковата сметка на 7-годишния Виктор: 

IBAN: BG88RZBB91551011073720 

Виктор Димчев Петров

БНР подкасти:

Още от категорията

Животът на украинските бежанци две години след войната

Две години от началото на войната в Украйна се навършват на 24 февруари. И тази година датата в Пловдив ще бъде отбелязана с молебен и бдение в катедралния храм „Света Богородица“. Припомням, че градът беше един от първите, който помогна на бежанците от Украйна.   На прага на втората годишнина от началото на войната в Украйна отиваме до бившата..

публикувано на 23.02.24 в 17:03

ПП - ДБ и ГЕРБ си придават тежест преди ротацията

Напрежението сред управляващите и „престрелките“ между партиите по меморандума, предложен от ПП-ДБ, коментира в програма "Ден след ден"  политологът доц. Иван Начев. Според него е съвсем нормално случващото се в момент, в който се очаква ротацията и промените, които  ще се случат след нея, защото става въпрос не само за оценката за министрите, но..

публикувано на 23.02.24 в 16:11

Примирие и преговори са изходът от войната в Украйна

На 24-ти февруари се навършват 2 години от войната на Путин в Украйна. Според дипломата и международен наблюдател Димитър Гърдев тези две години са трагедия и авантюра, платени с много жертви и от двете страни.  20 и няколко процента от територията на Украйна бяха завзети – освен Крим, Донецк  и Луганск, бяха превзети Запорожка и Херсонска област...

публикувано на 23.02.24 в 15:10
Христо Панчугов

Не стана ясна целта на меморандума

"Всъщност очакваше се напрежение. Никой от нас не е смятал, че в управляващата коалиция е постигнато универсално съгласие". Така политологът Христо Панчугов коментира разменените в последните дни реплики между представители на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. "За пореден път наблюдаваме двама участници, уж  в разговори за съвместно управление, чиято основна цел обаче..

публикувано на 23.02.24 в 10:17

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28