Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследявам професията на баща си и оставам в България

4
Д-р Константин Баталов, носител на "Златен Хипократ"
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Дипломира се 73-тият випуск лекари по медицина в Пловдив. Носител на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ е д-р Константин Баталов. "Наблюдава се положителна тенденция – повечето млади лекари остават в България и се реализират тук", това каза ректорът на МУ-Пловдив проф. дмн. Ангел Учиков на тържествената церемония, в която дипломи получиха 146 млади лекари.

На тържеството българските лекари присъстваха заедно с техните родители и приятели. Тук бяха и семействата на 212 магистри-лекари, обучавани на английски език. Те са от 16 държави, сред които Великобритания, Германия, Италия, Гърция, Израел, Норвегия.

Носителят на "Златен Хипократ" д-р Константин Баталов каза пред Радио Пловдив, че наследява професията на своя баща проф. Атанас  Баталов и ще остане в България.

Д-р Лилия Ценкова прочете Хипократовата клетва на български език. Тя вече е спечелила конкурс и ще преподава в катедра „Социална медицина“ в МУ - Пловдив.

Чужденците с радост споделиха, че ще останат завинаги приятели на Пловдив и България, но повечето от тях заминават обратно в родните си държави, където ще работят.

С отличен успех над 5.50 от следването и държавните изпити са 38 дипломанти, на които ще бъдат връчени грамоти, плакети и стетоскопи.  Средният успех от следването на випуска е много добър 4.71. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

24 часовият ни ритъм ни определя като южняци с балансиран режим

Много спим, малко работим, така на пръв поглед изглежда изводът от изследването "Бюджет н авремето", който НСИ оповести.  Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и..

публикувано на 05.09.24 в 10:50

Скептични сме за резултата от конкурсите за школски директори

Десетина дни преди началото на новата учебна година текат конкурси за директори на училища в цялата страна. Една трета от кандидатите не са успели да минат първия етап - писмената част. "Това, че 1/3 не са издържали нямаше да е трагедия, ако имаше море от желаещи да станат директори. За съжаление не е така, намаляват и желаещите мъже (те са едва 10..

публикувано на 05.09.24 в 10:34

Свързани новини

Дипломира се 73-тият випуск лекари по медицина в Пловдив

358 лекари от Медицинския факултет на Медицинския университет в Пловдив ще получат днес дипломите си на тържествена церемония в зала „С.И.Л.А.“. 146 от дипломантите се обучават на български език, а 212 – на английски. След успешно завършен шестгодишен курс на обучение те придобиват образователно-квалификационна степен „магистър” и професионална..

обновено на 07.12.23 в 06:28