Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестовете лишават децата от умението да пишат и мислят

Росица Бакалова е учител по Български език и литература в гимназиален курс в Ямбол. Тя е също психолог, журналист и библиотекар. Казва, че не е изненадана от последното място на българските ученици от международния тест PISA-2022.

"Изненадана съм, че има изненадани от резултатите на PISA. Това е резултат от огромния срив на образователната ни система. През юни, когато излязоха резултатите от матурите, всички пак бяха скандализирани от резултатите на учениците. За да има добри резултати по PISA, учениците целенасочено трябва да са ориентирани към този формат, а българската образователна система не е насочена към него. Не е нужно да си посипваме главата с пепел, но не трябва и да се успокояваме", коментира пред Радио Пловдив Бакалова.

Според нея не бива да се фокусираме само върху уменията, които международният формат оценява, защото децата, които могат да го покрият, най- вероятно не могат да покрият други формати. "Не може да те подготвят за маратонец, а да искат да станеш победител на спринт", даде пример тя. 

Росица Бакалова подчерта, че има задълбочаваща се неграмотност в българската образователна система, защото либералният модел изисква детето да не е тормозено и стресирано. "Обществена тайна е, че доста големи групи остават неграмотни или полуграмотни. Какво да направят колегите, които започват да им преподават в пети клас и нагоре", попита тя. Учебниците, написани в академичен стил са друг проблем", каза учителят и добави, че родителите са третият участник в образованието на децата, но заради заетост са  делегирали всички свои задължения на училището. 

"За да се направи смислена реформа или промени, те ще дадат резултат след 4-5 години. Трябва да се променят учебните програми, като се олекотят и да има повече часове за упражнения. Да се обърне повече внимание на езика. Защото децата не разбират понятия от художествената литература. Трябва да се изисква децата да НЕ решават само тестовете. Една от причините да се стигне дотук това са тестовете, защото децата нямат речниковия запас. Тестовете кастрират възможността да създаваш текст и да мислиш критично", каза още Бакалова.

Според нея обществото трябва да окаже натиск за смислени промени в българското образование, които да бъдат направени от хора, които работят с деца, а не стоят в канцеларии и приписват чужди модели. Една образователна система трябва да отговаря на народопсихологическите особености, на историческия контекст и традиции на даден народ и затова промените не трябва да се правят от хора със самочувствие, но без съответните познания, смята още тя. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49