Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестовете лишават децата от умението да пишат и мислят

Росица Бакалова е учител по Български език и литература в гимназиален курс в Ямбол. Тя е също психолог, журналист и библиотекар. Казва, че не е изненадана от последното място на българските ученици от международния тест PISA-2022.

"Изненадана съм, че има изненадани от резултатите на PISA. Това е резултат от огромния срив на образователната ни система. През юни, когато излязоха резултатите от матурите, всички пак бяха скандализирани от резултатите на учениците. За да има добри резултати по PISA, учениците целенасочено трябва да са ориентирани към този формат, а българската образователна система не е насочена към него. Не е нужно да си посипваме главата с пепел, но не трябва и да се успокояваме", коментира пред Радио Пловдив Бакалова.

Според нея не бива да се фокусираме само върху уменията, които международният формат оценява, защото децата, които могат да го покрият, най- вероятно не могат да покрият други формати. "Не може да те подготвят за маратонец, а да искат да станеш победител на спринт", даде пример тя. 

Росица Бакалова подчерта, че има задълбочаваща се неграмотност в българската образователна система, защото либералният модел изисква детето да не е тормозено и стресирано. "Обществена тайна е, че доста големи групи остават неграмотни или полуграмотни. Какво да направят колегите, които започват да им преподават в пети клас и нагоре", попита тя. Учебниците, написани в академичен стил са друг проблем", каза учителят и добави, че родителите са третият участник в образованието на децата, но заради заетост са  делегирали всички свои задължения на училището. 

"За да се направи смислена реформа или промени, те ще дадат резултат след 4-5 години. Трябва да се променят учебните програми, като се олекотят и да има повече часове за упражнения. Да се обърне повече внимание на езика. Защото децата не разбират понятия от художествената литература. Трябва да се изисква децата да НЕ решават само тестовете. Една от причините да се стигне дотук това са тестовете, защото децата нямат речниковия запас. Тестовете кастрират възможността да създаваш текст и да мислиш критично", каза още Бакалова.

Според нея обществото трябва да окаже натиск за смислени промени в българското образование, които да бъдат направени от хора, които работят с деца, а не стоят в канцеларии и приписват чужди модели. Една образователна система трябва да отговаря на народопсихологическите особености, на историческия контекст и традиции на даден народ и затова промените не трябва да се правят от хора със самочувствие, но без съответните познания, смята още тя. 


Още от категорията

Животът на украинските бежанци две години след войната

Две години от началото на войната в Украйна се навършват на 24 февруари. И тази година датата в Пловдив ще бъде отбелязана с молебен и бдение в катедралния храм „Света Богородица“. Припомням, че градът беше един от първите, който помогна на бежанците от Украйна.   На прага на втората годишнина от началото на войната в Украйна отиваме до бившата..

публикувано на 23.02.24 в 17:03

ПП - ДБ и ГЕРБ си придават тежест преди ротацията

Напрежението сред управляващите и „престрелките“ между партиите по меморандума, предложен от ПП-ДБ, коментира в програма "Ден след ден"  политологът доц. Иван Начев. Според него е съвсем нормално случващото се в момент, в който се очаква ротацията и промените, които  ще се случат след нея, защото става въпрос не само за оценката за министрите, но..

публикувано на 23.02.24 в 16:11

Примирие и преговори са изходът от войната в Украйна

На 24-ти февруари се навършват 2 години от войната на Путин в Украйна. Според дипломата и международен наблюдател Димитър Гърдев тези две години са трагедия и авантюра, платени с много жертви и от двете страни.  20 и няколко процента от територията на Украйна бяха завзети – освен Крим, Донецк  и Луганск, бяха превзети Запорожка и Херсонска област...

публикувано на 23.02.24 в 15:10
Христо Панчугов

Не стана ясна целта на меморандума

"Всъщност очакваше се напрежение. Никой от нас не е смятал, че в управляващата коалиция е постигнато универсално съгласие". Така политологът Христо Панчугов коментира разменените в последните дни реплики между представители на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. "За пореден път наблюдаваме двама участници, уж  в разговори за съвместно управление, чиято основна цел обаче..

публикувано на 23.02.24 в 10:17

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28