Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестарт на делото срещу шофьора, убил трима с камиона си край Цалапица

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на Апелативния съд в Пловдив делото срещу шофьора Ваклин Хъмчев, който със своя камион-влекач блъсна и уби на място 3-ма души край Цалапица.

Според събраните доказателства през 2019 г. Хъмчев нарушил правилата за движение и причинил по непредпазливост смъртта на Филип и Михаил Михайлови и Ангел Змийчаров. Инцидентът станал по тъмно при маневра за обратен завой на кръстовището на разклона за Цалапица.

Първоначално след съкратено съдебно следствие Окръжният съд в Пловдив постановява присъда на Хъмчев от 5 години затвор. През юни, тази година Апелативният съд намалява присъдата на 4 години, като деянието е определено в по-лек състав, а не като особено тежък случай.

Според магистратите от ВКС обаче случаят е именно „особено тежък“, тъй като Апелативният съд не е отчел нарушенията и санкциите на Хъмчев в нарушение на Закона за движение по пътищата. Само за една година преди катастрофата шофьорът е санкциониран с 3 фиша за превишена скорост, което го определя като системен нарушител.

Отделно от това, осъществената забранена маневра с камиона-влекач през нощта, с което застрашава други шофьори на пътя, определя Хъмчев като „безразсъден и изключително опасен шофьор“. Това затвърждава определението му като извършител на деяние с висока степен на обществена опасност.

С тези мотиви ВКС връща делото на предишната инстанция – Апелативния съд в Пловдив.


Още от категорията

Чистят ръчно ул. "Възход" заради липсата на контейнери

Два огромни камиона бяха напълнени с нерегламентирано изхвърлени отпадъци на ул. „Възход” в „Столипиново”. Това стана при извънредна акция на „Чистота” след сигнал на граждани, че пространството се замърсява поради липсата на контейнери. Директорът на общинското предприятие инж. Десислава Георгиева увери, че се търси вариант как  на посоченото място..

публикувано на 22.02.24 в 15:42

Екипът на Костадин Димитров иска смяна на шефа на Онкодиспансера

Предсрочното освобождаване на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Тихомир Дерменджиев поиска ръководството на община Пловдив.  „Смятаме, че Комплексният онкологичен център може да работи много по-добре, да бъде много по-отворен към хората с по-добра среда за лечението на тежко болни хора, а също така и за превенция“,  заяви за Радио..

публикувано на 22.02.24 в 13:08

Според министър Вътев протестите в агросектора няма да спрат

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев прогнозира в Пловдив, че протестите в аграрния сектор няма да спрат. Причината е, че те са трупани с години и няма как да се решат за кратко време, смята министърът: "Проблемите не се решават само с отпускане на финансови средства. Много е трудно за кратко време да се решат толкова натрупани..

публикувано на 22.02.24 в 12:59

Кола блъсна такси на кръстовище, двама са пострадали

Шофьор на такси и пътничката в него са ранени при тежка катастрофа на кръстовището на улиците "Богомил" и "Лев Толстой". Инцидентът е станал към 10.00 часа.  По първоначални данни лека кола е пренебрегнала знака "Стоп" и така е отнела предимството на таксито, удряйки го странично. На мястото бързо са пристигнали полиция и линейка.  Двамата..

публикувано на 22.02.24 в 11:24

ОП - Пазарджик повдигна обвинение на бизнесмен, опитал да източи 10 млн. лв. ДДС

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 51-годишен бизнесмен за опит за данъчна измама в размер на близо 10 млн. лева. Мъжът опитал да получи сумата от държавния бюджет като ДДС за възстановяване. В измамата участвал и помагач, изготвил фактури с невярно съдържание за фиктивни доставки и продажба на трюфели и гъби...

обновено на 22.02.24 в 11:10