Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Йорданова с изложба в Пловдив

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991г. в София, България, която работи между Амстердам и София. В своята практика тя създава инсталации, които са ориентирани към контекста, като използва различни техники. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия момент.  

На 9 декември от 18:00 в Галерия за съвременно изкуство Cu29 в Пловдив, ще имаме възможност да видим последната й за тази година изложба "Следствие: без хуманност, няма изкуство", разработена специално за пространството на галерията. 
Творбата маркира сценарий, който не се намира в различна времева рамка от тази, която обитаваме. Това е "сцена", която е сега. В тази сцена събитията вече са се случили, времето вече е минало, а идеите за картата и нейната територия окончателно са се отдалечили една от друга. Изследвайки политиката на катастрофизма, тя пита: 
Дали наистина е вярно, че ако няма конфликт, няма и история, и можем ли да си представим бъдеще, в което хората изпълняват обещанието за прогрес и не предизвикват крайната катастрофа.
без наука, няма фантастика
без естествено знание, няма изкуствен интелект
без изпитания, няма устойчивост
без срив, няма възстановяване
без разнообразие, няма иновативност
без природа, няма култура
без етика, няма доверие
без мрак, няма промяна
без хора, няма болка
без справедливост, няма мир, няма свобода
без хуманност, няма изкуство

Наталия Йорданова бе наш гост в предаването "Вход свободен" днес. Разговорът ни с нея е достъпен в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Станка Лазарова

Галерия

Още от категорията

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19

Предлагат Валя Балканска да бъде отличена със "Златен век"

Общинските съветници от коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ" и КРОС в Общинския съвет – Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев Валя Балканска да бъде удостоена за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура с отличието „,Златен век" – огърлие и звезда по повод Деня на народните..

публикувано на 22.02.24 в 11:52

Премиера на "Моята прекрасна лейди" в операта

Държавна опера Пловдив представя „Моята прекрасна лейди“ под диригентската палка на Владимир Бошнаков. Режисьор на постановката е Нина Найденова, а хореографията – на Боряна  Сечанова. В ролята на Елайза Дулитъл дебютира младото сопрано Мария Анастасова, а  ролята на Хенри Хигинс изпълнява Атанас Сребрев. Мюзикълът е базиран..

публикувано на 22.02.24 в 06:29

Антония Дуенде среща Глаголицата с Брахми

Художничката-изследовател Антония Дуенде  открива  изложбата „Глаголически следи“  в галерията на Общинския съвет в Пловдив.  Интересът на Антония Дуенде към глаголицата  идва от семейството по майчина линия. Тя е дъщеря  на  проф. Надежда Драгова, която с десетилетия се занимава с Кирилометодиевистика и Балканистика.   Интересът ми към..

обновено на 21.02.24 в 12:24

10 старинни икони ще реставрират в Бачковския манастир

Стамен Пепелишев , уредник на музея на Бачковския манастир разказа за създаването на музея и за най-интересните експонати - сред тях са иконата с две лица на Свети Архангел Михаил, както и Дарохранителница от 17 век, която е една от най-богато украсените у нас. Запазеното иконно богатство, църковна утвар, щампи, обковки на старинни..

публикувано на 21.02.24 в 10:06