Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Дикова представя фотография и танц в Пловдив

| обновено на 11.12.23 в 13:13 | Интервю

„MOMENTUM” е първата, самостоятелна, фотографска изложба на Деница Дикова, която може да видите в галерия „Резонанс“, до 17-ти януари.

С нея тя отваря и споделя с аудиторията личния си поглед, и търсене във фотографията. Черно-белите платна са сбор от мигове, проблясъци, в които Деница се потапя по-дълбоко в заобикалящия я свят, за да изрисува и запечата един много бърз поток на случване.

Вълнува се от преплитането на онова специфично усещане на колаборация между живота и танца, като изкуство. Всеки кадър, дори статичен, съдържа движение, емоция и смесване на безброй мигове. Деветнайсетте фотографии, носят усещането за нереалност и мистичност.

Деница Дикова е танцьор, импровизатор и фотограф от Дупница. Завършила е "Танцов театър" в НБУ. В годините е създавала представления, както в България, така и в чужбина, като артист на свободна практика. Успоредно с танцовата си кариера, фотографията винаги е била съпътстващо звено и поле на изследване.

„Чаках много дълго този миг. Пловдив е много специален като атмосфера и наистина съм много развълнувана, че мога да покажа това, което правя в момента точно в този, за мен най-красив, български град. Това са фотографии, които съм селектирала в порядъка от две години, в последните две години, когато всъщност танцовото изкуство и фотографията започнаха да си намират мост и път едно към друго. Някак се вплетоха и ми показаха, защо те са съществували в моя живот винаги, някак паралелно. Но, сега намирам нови смисли благодарение на тази изложба. Откривам и съвдършено нови отговори и към изкуството, и към изразността на средствата, с които боравя, било танц било фотография. Смесицата между тях е също нещо, което много ме вълнува и бих желала да продължа да изследвам“, разказва Деница Дикова.

В последните 10 години тя се отдава и работи в областта на моментното композиране и хореографиране. Именно там, тя успява да намери свързващия елемент между танц и фотография. Провокирана и завладяна от усещанията, които моментът „сега“ ражда, тя започва търси как освен чрез движение и танц да покаже същината на един миг. Може ли той да бъде уловен и поставен във фотографска рамка?! И как би изглеждал?!

„Мисля, че всеки, който влезе в галерията ще види, че тя е допълнително задвижена и резонира чрез, също, една огромна амплитуда движения. Във всеки един от кадрите се изобразява движението, по един или друг начин. В абсолютно всеки от кадрите се забелязва това мое вътрешно усещане за движението и за света, че той е вечно пулсиращ и съществуващ с един ритъм“, допълва Деница Дикова.

Танц и фотография! Взаимо допълващи се противоположности, провокиращи окото и сърцето да усети движението в покоя и статиката, в динамично променящ се процес.

Деница Дикова е гост в неделния "Шейкър".

Чуйте, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56

Важна е приемствеността в опазването на мозайките

Историята с продължение, която вече ви разказахме с доц. Елена Кантарева, за това как в Пловдив се подготвя туристически маршрут "По пътя на мозайките", от реставратора  Димитър Станчев  ще научим за неговата работа и опазването на безценните мозайки в Епископската базилика на Филипопол. Той е ръководител на трите обекта - Епископска базилика на..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

Пловдив има нужда от Музей на мозайките

В програма „Точно днес“ ще ви запознаем с туристическия маршрут „ По пътя на мозайките “, който включва шест обекта от богатото историческо наследство на Пловдив.  Започва се от серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативната листа на Република България в..

обновено на 01.05.24 в 09:04

Отиде си писателят Здравко Попов

Снощи на 85- годишна възраст почина известният пловдивски писател Здравко Попов. Той е роден през 1939 година в Пловдив. Следвал е  Българска филология . Работил е като журналист, библиотекар, частник-дърводелец. Автор на осем сборника с хумористични разкази: „Акорди извън клавиатурата“ (1974), „Кон на втория етаж“ (1983), „Големият маратон“ (1989,..

публикувано на 01.05.24 в 07:29

Базар "Капана" отваря с четири благотворителни каузи

Днес се открива великденското издание на базар „Капана“, което се провежда на пешеходния мост до Централна Поща в Пловдив. В него своите ръчно изработени изделия представят 85 творци. Базар „Капана“ продължава до 6 май, а от 9-ти до 12 май на същото място ще се проведе Капана Фест, с множество концерти на откритите сцени. Идеята на..

обновено на 01.05.24 в 07:08