Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много слаба активност на референдума в Белащица

| обновено на 17.12.23 в 18:19
2
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

С изключително ниска активност тече гласуването на референдума в Белащица за евентуалното присъединяване към община Пловдив. 

По данни на ОИК – Родопи към 13 часа са гласували малко над 8.8% от имащите право на вот. Те са общо 1711 души плюс  още 23-ма записани по настоящ адрес. 

За да е валидно допитването, трябва да са гласували поне 40 % от имащите право на глас. А за да се узакони присъединяване на Белащица към Пловдив, „За“ трябва да са гласували минимум 50 % плюс 1. 

При това положение се очаква крайните резултати от вота да станат известни веднага след края на гласуването в 20.00 ч. 

Жителите на селото  трябва да отговорят на въпроса: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?". 

Идеята за допитването е на местния инициативен комитет, като очакванията са присъединяването към Пловдив да даде повече възможности за развитие на Белащица. Предишният Общинският съвет на Пловдив даде съгласие за приемане на селото, докато община Родопи бе против. 

Референдумът  бе насрочен със заповед на областния управител Илия Зюмбилев след като жалбата на кмета на община Родопи Павел  Михайлов пред Административния съд в Пловдив, бе оставена без разглеждане. Кметът обжалва пред Върховния административен съд, от където се чака становище. 


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца боядисват яйца с митрополит Николай

На Велики четвъртък - денят на Тайната вечеря, Пловдивският митрополит Николай ще приеме деца от пловдивските детски градини и училища, в двора на митрополитския храм „Света Марина“.  Заедно те ще боядисат яйцата за Великден.  Децата са подготвили празнична програма с песни, музика, танци и рецитал.  В Белащица и Браниполе също са организирани..

обновено на 02.05.24 в 09:02

В Бачковския манастир багрят 2024 червени яйца

2024 яйца ще боядисат тази година монасите в Бачковския манастир на Велики четвъртък. Така те ще спазят християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата – символ на Христовото Възкресение.  Велики четвъртък е денят, в който домакините боядисват яйцата, тъй като на Разпети петък не се вършат домашни и други, отвличащи го от духа..

публикувано на 02.05.24 в 08:47

Всенародно поклонение събор ще се състои в местността Оборище

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участва във всенародното поклонение - събор до паметника в историческата местност Оборище от 11:30 часа. Кирова ще произнесе слово и ще положи венец след тържествения молебен водосвет. Всенародното поклонение - събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Масови полицейски проверки по време на великденските празници

Засилено полицейско присъствие и масови проверки ще има от днес и в дните до края на седмицата по време на великденските празници в Пловдив. Патрулите ще подпомагат трафика и успоредно с това ще следят за нарушения.  Началникът на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР гл. инспектор Красимир Нешев, уточни, че в  последния работен ден..

публикувано на 02.05.24 в 07:31

Военнослужещи от Смолян и Асеновград с прояви за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната отбелязват 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. В Смолян на новия център на града от 10.00 ч. военнослужещи от 101-ви алпийски полк ще направят показ на въоръжение, техника и алпийско имущество.  Сред атракциите за студенти, ученици и граждани ще бъде устройването на т.нар...

публикувано на 02.05.24 в 07:27