Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята ще съди за тези промени в Конституцията

Ще използваме всички възможни законови средства тези промени в Конституцията да бъдат обжалвани. "Възраждане" и ИТН не са разговаряли с нас за внасяне на обща жалба, но има достатъчно време и това да се случи.

Това заяви пред Радио Пловдив Мая Димитрова, депутат от БСП и член на парламентарната комисия за промени в Конституцията.

По думите й, тези промени ще донесат много повече хаос и овладяване на прокуратурата и съдебната система.

Всички промени, които се случват към настоящия момент, независимо дали са в Основния зякон, или са в други закони, са единствено и само подчинени на интересите на управляваща сглобка и най - малко са в интерес на българския народ.

Всички бяхме свидетели на публичните дебати в парламентарната конситутционна комисия и в Народното събрание, на срещата с конституционалистите и отрицателните становища на по - голямата част от институциите във връзка със съдебната власт, обясни депутатът от БСП. Тя припомни множеството отрицателни становища, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет и уточни, че някои неща са били променени, но по - голямата част са останали такива, каквито са били предложени. 

Променяме текстове, които са предмет на Велико Народно събрание и при обжалванията Конституционният съд ще се произнесе по отношение на противоконституционността, подчерта Мая Димитрова. 

Тя допълни, че има и много пропуски в предложения проект за изменение на Конституцията.

Като пример посочи, че никъде не се говори за председателство на самия Прокурорски съвет. Вероятно целта на управляващото мнозинтство е главният прокурор да бъде председател на Прокурорския съвет. 

Това е празнота в закона, категорична е народната представителка от левицата.

Дава се шестмесечен срок за преходните и заключителни разпоредби - време, в което да бъдат изработени нови закони, които касаят промените в Конституцията, каза Димитрова. И попита в рамките на тези шест месеца каква ще е функцията на този Прокурорски съвет.

Има много празноти в закона, които тепърва ще излизат наяве, убедена е Мая Димитрова. 

За главния прокурор

Определено се стесняват правомощията на главния прокурор като фигура - тази фигура е обезличена. Главният прокурор няма да има методически надзор върху всички прокурори, ще ръководи само и единствено върховната поркуратура.

Що се отнася до овладяването на прокуратурата от политиците, депутатката от левицата даде за пример увеличения брой прокурори, които ще се избират от Народното събрание. От 10 прокурори в Прокуроския съвет шестима ще се избират от Парламента, а оттам вече идва и политическото овладяване на прокуратурата. 

Тепърва историята ще е тази, която ще съди за тези промени в Конституцията!

За службните кабинети

Президентите се сменят. Изтичат мандатите и след това идва друг президент. Така че, не бива да се променя Конституцията само заради един човек. 

Приетите промени ограничават президента по отношение на служебното правителство относно възможността за назначаване на служебни министър-председатели. Дали тези хора са независими? Димитрова припомни, че председателят на Народното събрание се избира от управляващото мнозинство. Същото важи и за управителя и подуправителя на БНБ. В настоящия случай те са предложени и избрани от ГЕРБ. 

Въобще не става въпрос за независими служебни министър-председатели, категорична е Димитрова.

Тя припомни, че непрекъснато сме свидетели на промени на промените, на ремонт на ремонтите. Това в никакъв случай обаче не биваше да се допуска по отношение на Конституцията!

Интервюто на Неда Велкова с Мая Димитрова е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09